Ако и вие сте закъсняли с месеното на козунаците като нас, ето лесна рецепта.

Колегите ни от Kulinaria.bg обещават, че техният плетен козунак се приготвя лесно и ние се доверяваме. Ето как става...

Продукти:

50 г стафиди, накиснати в ром
1 белтък за намазване
60 г свинска мас
40 г масло
650 г брашно или колкото поеме
половин кубче мая
175 г прясно мляко топло
200 г захар
3 яйца
1 ч.л. сол
1 ванилия
20 г лимонова есенция

Начин на приготвяне:

1. Разтваряме маята в топлото мляко, с малко захар и малко брашно. Тази кашичка изчакваме да втаса.
2. Смесваме всички продукти, без ядките и ванилията, омесваме тесто. Ако тестото лепне, добавяме още малко брашно. Месим дълго и енергично. Прибавяме накиснатите в ром стафиди, ванилия и лимонова есенция.
3. Чакаме да втаса. След това отново месим и отново втасва.
4. Сплитаме го на плитка. Отново втасва, този път във фурната, която е включена на 50 градуса.
5. Накрая го намазваме с разбития белтък, поръсваме го със захар и го връщаме отново във фурната. Увеличаваме я на 150 градуса, за 10 минути. След това увеличаваме на 170 градуса.
6. Печем до готовност.

Виж още: Съвети за вкусни домашни козунаци

Източник: Kulinaria.bg