Откъс от книгата "Сезонна кухня", в която Илиян Димитров е събрал 1800 кулинарни рецепти, съобразени с вкуса и навиците на българина
Книгата на Илиян Димитров "Сезонна кухня" (изд. "Софтпрес", 2017 г.) е събрала над 1800 кулинарни рецепти, които се приготвят с характерните за всеки сезон продукти.
Съставителят, който е кулинар и основател на blogovoditel.com (кулинарен пътеводител в българските кулинарни блогове), е вложил в нея амбицията си да помогне на българите да се хранят по-разнообразно и по-здравословно, като в същото време се съобразяват със семейния си бюджет.
Само допреди 20-ина години България беше класически пример за страна, в която сезоните определят храненето. Зеленчукопроизводството, без настоящите възможности за внос, задоволяваше нуждите на обществото съобразно специфичните климатични условия на страната и ограниченията на виреещите у нас плодове и зеленчуци.
През пролетта се консумираха основно ранните зеленолистни (коприва, лапад, киселец, спанак, лобода), а също и риба, охлюви, миди, раци и др. През лятото царуваха доматите и краставиците, дините и пъпешите, кайсиите, прасковите и смокините. Появяваха се първите ябълки петровки, а рибарите излизаха по реките и кейовете за прясна риба.
Есента бе богата и пъстроцветна - градините бяха пълни с чушки, патладжани, домати. Приготвяха се консерви и туршии, компоти и сладка. Към края на есента се слагаше киселото зеле, а дюлите, гроздето, ябълките, крушите и тиквите изпълваха кухните със сладък аромат.
Зимата по правило принадлежеше на туршиите и кореноплодните, на свинското, на топлите погачи и витите баници.
Сезонността в природата е втъкана и в народните ни обичаи и традиции - всеки празник е съобразен с най-подходящите и свежи храни за съответното време. Затова като допълнителен бонус в книгата са включени специални празнични менюта, съобразени с българските обреди - и тези препоръки как да приготвите вкусен козунак в домашна обстановка, които ни улесняват в подготовката на великденската трапеза:
- Всички продукти трябва да са топли.
- И стаята, в която ще се меси, трябва да е затоплена. Не бива да става течение.
- Използвайте качествени продукти и по възможност домашни яйца.
- Маята трябва задължително да втаса предварително с част от млякото, захар и малко брашно. Никога не се добавя сол в първоначалната смес за "събуждане".
- Захарта трябва да е разтворена, например в топлото мляко, в противен случай тестото ще стане тежко и няма да бухне достатъчно.
- Яйцата трябва да са само леко разбити.
- Мазнината е много важна за козунаците. Добре е да бъде смесена - и животинска, и растителна. До 50% от нея се слага при първоначалното замесване на тестото, а останалата се прибавя постепенно при месенето.
- За да се получат хубави конци, трябва да се сложат до 250 г захар на 1 кг брашно. Добавянето на повече захар утежнява тестото. Конците се оформят заради развитието на глутена при продължителното месене на тестото. Освен това конците се умножават при добавянето на мазнината при месенето и при изтеглянето и оформянето на фитилите.
- Тестото трябва да е меко и еластично. Ако е прекалено меко, при втасването ще се разлее и ще загуби формата си, а ако е много твърдо, ще остане сбито.
- Задължително е готовото тесто да удвои обема си при втасването. Това може да отнеме от един до три-четири часа.
- По-бавното втасване дава повече вкус на козунаците. Втасването преди печене отнема по-малко време и не е необходимо козунаците да са удвоили обема си, защото в началото на печенето бухването продължава.
- По време на месенето и втасването на козунаците стаята трябва да се поддържа топла и да не изстива.
- Преди оформянето на козунаците в тях може да се добавят мариновани в коняк сушени плодове, цитрусови кори и ядки.
- След като втасат, оформените козунаци се намазват със смес от яйце и прясно мляко и се поръсват с кристална захар.
- Захарта се разтрива предварително с мокри ръце, за да не загаря. Ако козунакът се украсява с ядки, ще е добре също да се намокрят, преди да се поставят.
- За да бухне добре и да бъде пухкав, козунакът се слага в добре загрята фурна на 220 градуса по Целзий за 10 мин., а след това температурата се намалява до 180-190 градуса. Вратичката на фурната не се отваря, но се наблюдава през цялото време. Ако много бързо се зачерви отгоре, се покрива с алуминиево фолио.
- За да не прегарят вкусните ни козунаци, в долната част на фурната често се слага съд с гореща вода.
- Тесто с тегло под 1 кг се пече в продължение на 30 минути, 1 кг - 45 минути, 1,5 кг - 1 час, 2 кг - час и половина.
- Извадете козунака от формата за печене или тавата едва след като е изстинал.
Източник: Илиян Димитров / Softpress Publishing
9 Коментара
When we discuss converting 40650cad to usd, we mean transferring a certain amount of money from Canadian Dollars to US Dollars.
The p7xv0 cigna plan offers several exceptional features that set it apart from other coverage alternatives.
For any extra help or questions on sodexo card activation, don’t hesitate to reach out to Sodexo’s customer support crew.
La Fuori" is a short film that blends tension and introspection in a unique way. The narrative often delves into themes of displacement and identity, capturing a sense of unease and existential questioning. It’s a powerful piece that leaves a lasting impression with its evocative imagery and nuanced storytelling. La Fuori
IOP has helped me rebuild my confidence and self-esteem. addiction treatment atlanta
Detox Nashville offers a personalized detox plan that is tailored to each individual’s needs. Drug Detox Nashville
Addiction treatment should be accessible and affordable for everyone in need. Alcohol Rehab Nashville
It's a game. Five dollars is free. Try it It's not an easy game ->-> 토토사이트.COM
I love this! Gutter replacement