Да отслабнете, без да се подлагате на диети и без да се измъчвате с глад е трудно, но не и невъзможно

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да направите това.

1. Изпитвайте удоволствие от процеса

Ще имате много по-голям успех, ако приемате новия си хранителен режим за приятен, а не за натоварващ. Трябва да се чувствате доволни от промяната на навиците ви.

2. Мотивация

Трябва да сте абсолютно уверени, че искате да повлияете на килограмите си и да бъдете сигурни, че ще успеете. Изключително важна е вашата нагласа. Ако очаквате, че няма да се справите със задачата да отслабнете, то наистина няма да постигнете желаните резултати.

3. Визуализиране

Непрекъснато мислете за това как ще изглеждате, когато се отървете от излишните килограми, колко стройни и елегантни ще бъдете. Всеки ден си представяйте новата си външност и я направете реалност!

4. Отслабвайте заедно с приятели

Намирането на поддръжници е добър стимул за постигане на набелязаната цел. Постарайте се да избягвате събирания и събития, където обилно се предлага храна.

5. Не бързайте

За отслабването е нужно време. Всички "бързи" диети се оказват неефективни след това.

6. Поощрявайте се и се награждавайте с дребни, но приятни неща

Дори и най-малкият успех по пътя на свалянето на килограми е достоен за похвала.

Виж още: 4 мита за отслабването

7. Започнете физически упражнения

Всяко физическо натоварване помага за по-добрия обмен на веществата, стимулира производството на ензими в организма, т.е. на веществата, които участват в разграждането на мазнините.

8. Забравете за телевизора

Освен че е вреден, чрез рекламите си той непрекъснато ви провокира да консумирате вредни за вас храни.

9. Спрете да спазвате диети и да броите калории

По-добре се замислете за качеството на продуктите, които приемате, отколкото за калориите в тях. Може да гладувате само под лекарско наблюдение.

10. Не използвайте рафинирана захар

Яжте повече плодове и зеленчуци!

11. Ако сте гладни - яжте!

Не бива да пропускате закуската или друго хранене, защото колкото по-бързо задоволите глада си, толкова по-малка е вероятността от преяждане.

12. Консумирайте пълнозърнести храни

Те съдържат комплекс от въглехидрати, витамини Е, В и фибри. Витамините от група В участват във въглехидратния обмен, а фибрите забавят усвояването им. Не употребявайте рафинирани продукти! Отказването от хидрогенирани масла и рафинирани храни, приемът на по-голямо количество плодове и зеленчуци нормализират метаболизма и помагат за отслабването.

Виж още: Как да познаете, че диетата ви е небалансирана

13. Хранете се само, когато сте гладни

Не поглъщайте празни калории, когато ви се прииска просто нещо да хапнете. В никакъв случай не се натоварвайте с психологични проблеми или стрес. В такива моменти направете няколко упражнения, за да се тонизирате и да премахнете негативната енергия. Необходимото дневно количество калории е около 2400.

14. Внимателно дъвчете и яжте бавно

Така храната по-добре се смила и усвоява от организма. В слюнката се съдържа амилаза, която разгражда въглехидратите, затова при старателното сдъвкване нивото на кръвната захар ще се повишава постепенно. Чувството за ситост ще се появи по-бързо, което изключва преяждане.

15. Хранете се само седнали зад маса

Това ще ви помогне да се научите да не приемате храна, когато сте емоционално напрегнати.

16. Направете пауза, преди да продължите да ядете

На организма му трябва време, за да се почувства сит. Изчакайте 10-15 минути преди окончателно да приключите с храненето, за да разберете дали консумираното количество ви е достатъчно. Добре е веднъж седмично да си правите разтоварващ ден или поне вегетариански.

17. Грижете се за правилното функциониране на храносмилателната си система

При нарушена работа на някои от органите й се нарушава и обмяната на веществата. Резултатът: трудно поддържане на теглото в норма.

18. Пийте повече прясна вода

Ежедневно трябва да приемате по 6-8 чаши. Водата пречиства организма от вредните отпадъци, натрупвания, токсини и помага за нормализирането на метаболизма.

Виж още: 10 храни на слабите хора

Източник: Framar.bg