Как е възможно едно растение да бъде лековита билка и едновременно с това отрова? Тайната е начина на приложение и дозата.

Има билки, които са отровни, когато са пресни. Ето защо събирането им трябва да бъде особено внимателно (най-добре с ръкавици), без да се пипате полицето, устата и очите, Rozali.com

Понякога самото съприкосновение на растението с кожата може да доведе до алергична реакция. Изсушаването на билките или термичната им обработка значително намаляват токсичния им ефект, но в случай на предозиране, билката може да се превърне в отрова.

Виж още: Билки за отказване на цигарите

Не винаги цялото растение е отровно, а само някои негови части (корени, листа, цветове, плодове). Или пък силата на токсичния му ефект зависи от това колко младо е растението и в каква фаза на развитие е (преди, по време, след цъфтеж и т.н.). Ето защо, както при гъбите, така и при билките, е важно да сте добре запознати, за да ги събирате.

Симптомите на отравяне с билки се изразяват в повръщане, резки стомашниболки, кожни проблеми, прилошаване, световъртеж, замаяност, болки в корема, диария, главоболие, сухота в устата, температура, ускорен пулс, сърцебиене.

При натравяне с билки е важно, първото, което може да направите е да предизвикате повръщане. Възможно е да ви бъде назначено промиване на стомаха, клизма, приемане на медицински въглен, както и противоотрова.

Виж още: Кои билки понижават кръвното

Ето кои билки са лековити, но и отровни:

Жълт кантарион – приемането на му в комбинация с излагане на слънце може да предизвика появата на пигментни петна и кожни възпаления.

Мак – големите дози могат да предизвикат натравяне заради упойващите вещества, съдържащи се в растението.

Лудо биле – отровно е цялото растение, но най-много коренът. Причината е във високото съдържание на алкалоида атропин.

Бъз – отровният ефект на тази билка се дължи на консумацията на неузрели плодове.

Татул – съдържащите се алкалоито в растението водят до халюцинации, а предозирането дори може да има летален ефект.

Змийско мляко – големите дози от тази билка имат токсичен ефект.

Виж още: Рецепта на Баба Ванга лекува алергии