Огънят тръгнал от хладилник Hotpoint, а топлоизолацията, каквато имат и 600 други жилищни сгради, отделяла отровен газ... Междувременно десетки попзвезди записаха благотворителен кавър на Bridge Over Troubled Water (видео)

Пожарът в лондонската "Гренфел тауър" е тръгнал от хладилник с фризер от марката "Хотпойнт". Разследването потвърди, че става дума за инцидент, а не за умишлен палеж.

От компанията призоваха собствениците на модели FF175BG и FF175BP да се свържат с тях по телефона или онлайн. Те са произвеждани през 2006-2009 г., когато са пуснати общо 64 хил. бройки, но се предполага, че част от тях вече са излезли от употреба.

Производители са "Индезит", които заедно с марката "Хотпойнт" стават част от американската корпорация Whirlpool през 2014 г. Оттам поднесоха съболезнования "на жертвите, хората, които са изгубили близки, дом и покъщнина, техните приятели и близки".

Виж още: Защо изгоря лондонската "Гренфел тауър"?

Наскоро поставената топлоизолация не е издържала тестовете за пожарна безопасност и се смята за основна причина огънят да се разпространи "неочаквано бързо" по всички 24 етажа.

Хладилник от модела Hotpoint FF175BP, който подпали пожара в лондонската "Гренфел тауър"

79 души се водят безследно изчезнали, вероятно загинали, след трагедията от 14 юни. В болница остават още десетина пациенти, трима от тях в критично състояние.

Досега са идентифицирани едва девет от десетките жертви. Поне част от хората са починали от отровния циановодород, който се е отделил при горенето на облицовката по фасадата, поставена миналата година.

Тестове в университета на Централен Ланкашир показаха, че циановодород при горене отделят редица изолационни материали, използвани в строителството, припомня Би Би Си.

Най-малко 60 от около 600 високи сгради с топлоизолация в цяла Англия също са с леснозапалима облицовка, показва през последните дни спешна проверка на жилищния фонд. Премиерът Тереза Мей уточни, че местните власти вече са алармирани за опасността, а говорител на "Даунинг стрийт" 10 увери, че хората няма да бъдат оставени да живеят в опасни сгради.

Още в петък вечерта заради констатирани множество нарушения в противопожарните изисквания спешно бяха евакуирани няколко блока в северозападния лондонски квартал "Камдън". Жителите на 650 апартамента няма да могат да се върнат по домовете си, преди да бъдат отстранени рисковете, свързани външната облицовка и изолацията на газопроводните тръби.

"Гренфел тауър" се превръща в политически символ на социалното неравенство, коментира Би Би Си. Новоизбраната депутатка Ема Дент Коуд, която е първият лейбърист, избран от Кенсингтън, заяви в парламента, че "обгореният труп" на жилищния блок разкрива "истинското лице" на избирателния й район, където заедно с богатството съжителстват бедност, недохранване и пренаселеност.

Вече е обобщено, че огненият ад е нанесъл щети на 151 жилища - не само в самия блок, където има 127 апартамента, но и в околните имоти.

За да съберат средства за засегнатите от пожара, извън разпределените досега от правителството 1 млн. лири, световноизвестни британски попзвезди бяха организирани от продуцента на X Factor Саймън Кауъл за сингъл с благотворителна цел, който вече оглави класацията по продажби.

Заедно с хор от жители на квартала сред над 50-те изпълнители в проекта Artists for Grenfell са Роби Уилямс, Крейг Дейвид, Палома Фейт, Емили Санде, Роджър Долтри и Пийт Таунсенд от The Who, Джеймс Блънт, Джеймс Артър, Джеси Джей, Леона Луис, Лиъм Пейн и Луис Томлинсън от One Direction, Ела Еър, Рита Ора, Найл Роджърс.

Те записаха баладата Bridge Over Troubled Water (Мост над бурни води), хит на дуото Саймън и Гарфънкъл от 1970 г., към която е добавен речитатив от рапъра Стормзи.

Източник: Би Би Си, "Скай нюз"