Прожекциите в рамките на 17-ия София филм фест са по повод 125-годишнината на Националното географско дружество на САЩ

За да представи първия филм - "Бялата мечка", у нас дойде създателят му Адам Равеч, който снима в Арктика като режисьор и подводен оператор от 20 години насам.

Пред препълнената зала канадецът разкри някои от професионалните си тайни и сподели любопитни факти от снимачния процес.

Уникални кадри с главния герой от "Бялата мечка" (Ice Bear) - тийнейджър, който, подгонен от глада, се катери по непристъпни наглед скали, за да достигне малките на кайрите, гнездящи там. Филмът проследява първото му самостоятелно пътешествие през летните месеци

"Истината е, че се страхувам от белите мечки, но желанието да влезем дълбоко в техния свят и амбицията да покажем на хората кадри, които никога не са виждали, за да им дадем доказателства как променяме дивата природа, са по-големи от страха", споделя режисьорът.

Той и екипът му прекарват осем месеца при температури, които често падали под минус 30 градуса - плуват заедно с мечките, изминават стотици километри с тях и снимат живота им от въздуха, под водата и на сушата.

"Бялата мечка" документира трудното оцеляване на популацията от залива Хъдсън в Канада, където 900 от общо 15 000-те останали представители на вида плуват далеч на юг в опит да преживеят все по-дългия летен сезон след топенето на ледовете...

Това е и първият филм за белите мечки, заснет на 3D. Част от сцените са снимани дистанционно - с радиоуправляем хеликоптер или всъдеход, както и с камери, оставяни край мечките с идеята  хищниците да проявят любопитство и да влязат в кадър.

Тази седмица "Нашънъл джеографик ченъл" представя безплатно в Дома на киното още три 3D заглавия за българския зрител:

- "Извънземни от дъното - Огънят на сътворението" (Alien Deep), 18 март, 16,30 ч. Това е първата серия от поредицата на Робърт Балард за подводен вулкан - хавайския Маунт Кеа, по-висок от Еверест с 1200 м.

Откривателят на "Титаник", идвал на експедиции и в района на Черно море, този път слиза на небивала дълбочина в Тихия океан, където условията са подобни на Космоса, а наоколо обикалят животни, които не са били заснемани никога досега.

Виж още: Джеймс Камерън слезе сам до най-дълбокото

Може да го гледате и на 24 март от 12,30 ч., последван от "Боен клуб - Азия" (13,30 ч.), разказ за младежите, избягали от бедността чрез тайландското бойно изкуство муай тай, който има прожекция и на 19 март от 17 ч., също с български субтитри.

За децата е подходящ дублираният на български "Сурикати", от 14,30 ч. също в неделя.