Какво ще ни помогне да засилим обмяната на веществата в организма си

Всеки иска да изглежда добре, да има хубава фигура и да се чувства в хармония с тялото си. Един от важните фактори за това е добрият метаболизъм. Обмяната на веществата се грижи всички клетки в тялото ни да са "нахранени", а организмът ни да се отървава от вредните вещества. Когато с този процес всичко е наред, ние се чувстваме добре, но ако той се забави или по принцип е бавен, ние пълнее и усещаме повече умора, пише Kulinaria.bg.

По какъв начин може да забързаме метаболизма си, ако усещаме, че има забавяне или просто, когато искаме да го ускорим?

Закусвайте

Няма конкретни доказателства, че шест хранения на ден ще увеличат скоростта на метаболизма, но пък е сигурно, че закуската е от изключителна полза.

Тя "събужда" метаболизма ви, след гладуването в продължение на седем или осем часа по време на сън.

До скоро се твърдеше, че закуската трябва да се пропуска, за да успее човек да намали теглото си. Това твърдение обаче бе категорично отхвърлено от учените, а ползата от сутрешното хранене е, че осигурява енергия и контролира глада, който е една от спирачките на скоростта на метаболизма.

Избягвайте стреса

В забързаното ни ежедневие това е почти невъзможно, тъй като стресът е наш спътник при всяка крачка. Лошата новина е, че той предизвиква скок в нивата на кортизола, който ще ви накара да изпитате глад и ще попречи на метаболизма ви.

Има безброй много неща, които може да направите, за да се отпуснете – йога, медитация, практикуване на хобито ви и т.н.

Най-добрият начин за отърсване от напрежението по време на работа е, в обедната ви почивка да направите разходка в парк или друго място, където има зеленина. Изследванията показват, че растенията могат да помогнат за намаляване на нивата на стрес, понижават кръвното налягане и облекчават напрежението в мускулите.

Осигурете си повече сън

Изследователи са направили проучване, в което участвали 16 мъже и жени. Те са били наблюдавани 2 седмици. Оказало се, че хората, които са си лягали по-късно са се хранили с повече въглехидрати, на закуска са консумирали по-малко храна, за сметка на вечерята.

Виж още: Как с подредбата на дома можем да спрем трупането на килограми

В друго проучване, в което участват 224 души се установява, че хората които се хранят по-късно, наблягат много повече на мазните храни. Хората, които са си лягали по-рано не са имали този проблем. Най-учудващото в случая е, че има разлика в натрупването на килограмите при мъжете и жените, които са получавали по-малко сън.
Противно на общоприетото се оказва, че мъжете са по-склонни към бързо напълняване, отколкото жените.

Пийте повече течности

Дехидратацията създава измамно чувство на глад, намалява мускулната и умствената дейност и пречи на метаболизма.

В 2 изследвания бе доказано, че хора с наднормено тегло и със затлъстяване са достигнали до нормално тегло, само с увеличаване на приема на вода с 500 милилитра. Причината за това е, че водата води до повишаване водоиндуцираната термогенеза (увеличен разход на енергия).

Виж още: Момчето, което победи церебралната парализа

Правете високоинтензивни силови тренировки

Мускулите изгарят повече калории, отколкото мазнините. С други думи, колкото повече мускулна маса имате, толкова повече ще ви се подобрява метаболизма, дори когато почивате.

Проучване през 2012 година доказа, че кратките тренировки с висока интензивност и големи тежести увеличава разхода на енергия с 23% (с около 424 калории), в продължение на 24 часа след излизането от залата.