Пловдив, Русе, Харманли, Стара Загора, Асеновград, Хисаря, Приморско, както и миналогодишните носители Велико Търново и Бургас също са сред призьорите в класацията на най-добрите градове за живеене у нас

"И кое му е хубавото на тая кочина? Дупка до дупка, мърсотия, селяния, трамваи, женски пазар, павета, цигани, депутати..." Това гласи един от коментарите под информацията в "24 часа", че Софияе тазгодишният първенец в класацията на най-добрите градове за живеене у нас.

За трети път наградата, присъждана от вестника и "Дарик радио" и връчена от президента Росен Плевнелиев на церемония в НДК, остава в столицата.

В оценката на градовете по 33 критерия София е събрала с над 20 точки повече от следващия в класацията, пише "24 часа".

Критериите включват:
- екологичното състояние,
- възможностите за спорт в града и алеите за велосипедисти,
- детските градини,
- състоянието на главната улица,
- броя паркоместа и времето за престой в задръствания,
- безплатния интернет на обществени места,
- състоянието на болниците и наличието на апаратура в тях,
- близостта до летище,
- броя университети и гимназии с изучаване на чужд език,
- статистиката за престъпността,
- ражданията на глава от населението.

Тази година основна тежест за избирането на София е имало усиленото изграждане на инфраструктура - не само транспортна, но също така образователна и комунална.

Виж още: Красивата София през погледа на един пришълец

Столицата получи и две други отличия - за хай-тек град и специалната награда на НДК, които са съорганизатори на церемонията.

Въпреки обективните критерии, по които "24 часа" и "Дарик радио" връчват наградата, градът, където българите се чувстват най-добре и субективно определят като "най-добър за живеене", не е София, констатира обаче вестникът.

Според читателите на "24 часа" най-добрият град е Пловдив, който събира над 30% от гласовете в онлайн анкетата - заради ускорената модернизация на градските части и развитието на културата, което доведе до обявяването му за културна столица на Европа през 2019 г.

Безпрецедентното развитие на бизнеса в града и възможността за намиране на добре платена работа за специалисти също е сред предимствата на Пловдив, обявен и за "Най-добър град за бизнес в България".

Виж още: Пловдив сред топ 10 градовете в света за 2015 г.

За слушателите на "Дарик радио" най-добрият град е Русе, където се намира и емблематичната сграда на България - Доходното здание.

Варна - европейската младежка столица за 2017 г. - е най-добър град за живот на младите.

Носител на тазгодишната специална награда "Град герой" стана Харманли- като първият град в страната, който посреща бежанската вълна.

Най-зеленият град у нас за изминалата година е Хисаря, а най-красивият - Асеновград.

Виж още: 10 от най-красивите български градове

Като най-доброто място за партита и купони бе назован Приморско, а най-перспективният град в страната се оказа Стара Загора.

Миналогодишните носители на титлата "най-добри градове за живеене" бяха Бургас и Велико Търново, които и сега не останаха пренебрегнати - първият бе отличен като населеното място с най-добра спортна инфраструктура, а вторият получи приза за исторически град.

Църквата "Св. 40 мъченици" във Велико Търново, която е издигната по времето на цар Иван Асен II след победата му в битката при Клокотница над епирския деспот Теодор Комнин на 9 март 1230 г. (деня на светите 40 севастийски мъченици). В старата българска столица през 2015-а се отбелязват 830 години от въстанието на Асен и Петър и 780 години от възстановяването на българската Патриаршия

Източник: 24Chasa.bg