През първия изцяло пролетен месец температурите се повишават значително, но има опасност от слани, съобщава за агенция "Фокус" синоптичката от НИМХ-БАН Марияна Попова

Април е типичен пролетен месец. Температурите се повишават значително. Броят на слънчевите дни се увеличава.

Понякога при студени нахлувания от север вали сняг, а минималните температури се понижават под 0 градуса. Опасност от слани съществува през целия месец.

При интензивни затопляния се достигат летни температури - до 30-34 градуса. През втората половина на месеца зачестяват гръмотевичните бури.

Средната месечна температура през април за по-голямата част от страната е между 11 и 13 градуса, по Черноморието и във високите полета - между 9 и 11 градуса, а за планините - от -3 до 8 градуса. Средната месечна сума на валежите в равнините е между 40 и 60 мм, в планинските райони - между 60 и 100 мм.

Тази година през април се очаква средната месечна температура да бъде около нормата. Най-ниските температури ще са между -2 и 3 градуса в началото на месеца, а най-високите - между 22 и 27 градуса. Месечната сума на валежите в по-голямата част от страната ще бъде над нормата. 

От 1 до 10 април

Още в началото на месеца от северозапад ще нахлуе студен въздух. През първите дни на десетдневието температурите ще са по-ниски от обичайните, на места ще има и слаби превалявания.

Относително стабилизиране на времето, с повече слънце и нормализиране на температурите се очаква около 4-5 април, но през втората половина от десетдневието отново ще застудее. Ще има и валежи, предимно от дъжд.

По високите полета на Западна България в нощните и ранните сутрешни часове е възможно да има и сняг, но без да се натрупва снежна покривка. Постепенно към края на периода валежите ще намалеят, температурите слабо ще се повишат.

От 11 до 20 април

До около средата на второто десетдневие температурите ще са близки до обичайните. Времето ще е променливо, остава вероятността за превалявания.

През втората половина на десетдневието ще е относително по-стабилно и малко по-топло.

От 21 до 30 април

През първата половина от третото десетдневие тенденцията е валежите да са малко, температурите ще се повишат още, ще има и повече слънце. Към края на месеца има вероятност отново да вали.

В началото на месеца Слънцето изгрява в 7,10 ч. и залязва в 19,52 ч., а продължителността на деня е 12 часа и 42 минути. В края на месеца Слънцето ще изгрява в 6,23 ч. и ще залязва в 20,25 ч., а продължителността на деня става 14 часа и две минути.

Фазите на Луната през месеца са:
4 април - пълнолуние,
12 април - последна четвърт,
18 април - новолуние,
26 април - първа четвърт.

Източник: Focus-news.net