Днес всички мобилни платформи поддържат атрактивни предложения, които ни предостaвят възможността да чатим и говорим с приятелите си безплатно.

Lifehacker направи списък с най-добрите приложения за комуникация в реално време (VoIP):

1. "Вайбър"

Приложението се радва на изключителна популярност сред потребителите и в последната година се превърна в основен конкурент на "Скайп" в този сегмент. Атрактивният и лесен за използване интерфейс е едно от предимствата му, а потребителите могат да изпращат не само безплатни текстови съобщения, но също и да провеждат разговори във Wi-Fi мрежи. 

"Вайбър аут" е допълнителна услуга, позволяваща да се обаждате до приятелите си по цял свят, като цените на минута са доста по-ниски от тези в "Скайп".

Виж още: За дисплеите на мобилните устройства

2. "Гугъл хенгаут"

VoIP приложението на "Гугъл" е създадено, за да ви позволи да комуникирате с приятелите си, но гласовите обаждания са лимитирани само до някои потребители. Версията на Android OS позволява да го направите единствено през 3G мрежи и така разговорите ви се таксуват директно от мобилния ви оператор. 

Заглавието е достъпно и за iOS, както и за персоналните компютри, а ако искате да се обаждате на мобилните телефони в чужбина ще трябва да бъдете таксувани според тарифите на "Гугъл войс ин хенгаоут".

Виж още: Как двата пола използват социалните медии

3. "Скайп"

Въпреки множеството негативни реакции свързани с придобиването на компанията от "Майкрософт" това продължава да бъде най-популярното мобилно приложение за комуникация. "Скайп" бе една от първите услуги, която предложи на потребителите си възможността да изпращат текстови съобщения и да извършват гласови обаждания. Приложението включва и атрактивни функция като конферентни обаждания с няколко потребителя и безплатни групови чатове и обаждания, с което превъзхожда конкурентите си. 

"Скайп" продължава да диктува тенденциите и да е доминиращ фактор в този все по-атрактивен сегмент.

Виж още: "Скайп" с гласов превод в реално време

4. Vonage Mobile

Aлтернативно предложение, което не е толкова популярно сред потребителите, както горепосочените услуги. Въпреки това Vonage Mobile има своите предимства и е едно от първите приложения, което ни предложи възможността да извършваме интернет обаждания от своите домашни телефони. Заглавието в момента е достъпно и за двете най-популярни платформи в сектора, като с него можете да провеждате разговори през Wi-Fi със своя собствен телефонен номер, както и да пращате съобщения. 

Ако това не ви е достатъчно можете да закупите допълнителен кредит в Vonage Mobile, като цените на минута са едни от най-ниските в този сегмент.

Виж още: Как социалните медии променят бизнеса