Пикът на Персеидите тази година е между 11 и 13 август, като се очакват по 500 падащи звезди на час

Звездните дъждове са едно от най-красивите явления в природата. Нощното небе се изпълва с падащи звезди и ако се вярва на поверието, то много желания може да се сбъднат.

Един от най-мощните метеорни потоци, които минават покрай Земята, Персеидите, има своя годишен пик през август. Тази година най-голям той е между 11 и 13 август. 

Обичайната плътност на потока е 100 метеора на час, но тази година този показател може да достигне 500 метеора. Според астрономите метеорният поток през тези дни ще е най-интензивният за последните 20 години.

Ако искате да наблюдавате метеорния дъжд, най-добре излезте извън града, на място, където няма светлини. Светлините на града се отразяват в небето и до голяма степен скриват звездите.

Самият метеорен дъжд представлява метеори, врязващи се в атмосферата ни с впечатляваща скорост от 212 хил. км/ч.

Метеорният поток Персеиди наближава Земята веднъж на всеки 135 г., но за сметка това земята минава покрай опашката на потока веднъж годишно - през август.

Персеидите в Западна Европа често са наричани и "Сълзите на Св. Лаврентий", тъй като появата им съвпада с празника на едноименния светец. Кометата Суифт Титъл е родителското тяло на тези метеори, която предизвиква това интересно явление, когато преминава през перихелий.