Данъчните проверяват с какви пари депутатът и майка му правят последните си мащабни покупки на бизнеси

Данъчните съобщиха, че са започнали проверка на фирмите на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Проверката била свързана с произхода на средствата за последните сделки, които бяха сключени от фирмите на Пеевски и фамилията му. 

Придобиванията стават чрез компанията "НСН Инвестмънт", в която Пеевски държи 90% от собствеността, а останалите са на майка му Ирена Кръстева. Чрез това дружеството бяха придобити 5% от "Булгартабак холдинг" и 18% от пловдивската фабрика за цигарени опаковки "Юрий Гагарин".

Виж още: "Шпигел": Българският политик Пеевски - айсбергът на корупцията​

Заявено е и изкупуването на половината от акциите "Техномаркет", като КЗК даде разрешение за сделката при условие, че падне съдебния запор върху акциите на Едуардо Мириолио, наложен от синците, заради фалита на КТБ.

През януари тази година стана ясно, че Пеевски купува и врачанският торов завод "Химко", който не работи от години, като сделката е на стойност 11,7 млн. лв.

Последната покупка на фирмата на Пеевски и майка му е сградата на Би Ти Ви за 2,8 млн. евро в столичния квартал "Манастирски ливади".

Виж още: Пеевски се освети като собственик на редица компании​

Всички тези сделки станаха без теглене на заеми и кредити. Беше обявено само увеличаване на капитала на "НСН Инвестмънт" с 900 хил. лева. Не е ясно от къде са парите на Пеевски предвид подаваните декларации пред Сметната палата, които показват скромни спестявания. 

 

Единствено за покупката на сградата на Би Ти Ви стана ясно, че той е продал друг имот в центъра на София, чрез който най-вероятно е финансирал новата придобивка.

До юни 2015 г. депутатът Пеевски с нищо не показваше някакви материални символи на успех, ако се съди от подадените му данъчни декларации пред Сметната палата. Според тях официално той беше притежател на един стар "Опел", купен за 1000 лв. през 2003 г., три неособено впечатляващи имота в София и сравнително скромен банков влог.

Виж още: Прочетете закона на Делян Пеевски за КТБ​

Източник: Нова телевизия, Mediapool