Бюрократични проблеми пречат на децата да се социализират

Малко над 400 деца бежанци няма да могат да тръгнат на училище от 15 септември. От над 520 деца бежанци, които живеят в България, само 96 са записани в училище през новата учебна година, съобщава в. "Сега", позовавайки се на източник от Държавната агенция за бежанците (ДАБ).

424 деца пък няма да могат да учат от 15 септември, въпреки че всички отговорни административни фактори бяха обещали преди година, че този проблем ще бъде решен бързо.

Причината за големия брой деца, които не се обучават, не е в нежеланието на родителите им, а в административни проблеми и бюрократичните пречки, които държавата създава. Проблемът е, че агенцията спазва наредба от 2000 г. за приемане на бежанци в училищата, която не би трябвало да е валидна, тъй като се основава на вече несъществуващи членове в Закона за убежището и бежанците.

Тя предвижда всички, желаещи да ходят на училище, да са завършили курс по български език към агенцията за бежанците и след това да минат през специална комисия, която да ги изпита. Такива курсове обаче започнаха да се организират едва пред последните няколко месеца и досега само доброволци преподаваха на децата в бежанските центрове.

Виж още: Снимка на малък бежанец трогна Мрежата

Друга пречка е, че според Закона за просветата, за да бъде записано на училище дете, което идва от друга държава, то трябва да представи 6 документа, сред които справка за изучаваните в родината му предмети, хорариум на учебните часове, поставени оценки и т.н., като всичко това трябва да бъде преведено и легализирано. Плаща се и държавна такса. 

Като се има предвид обаче, че в най-честия случай бежанците са останали без никакви или почти никакви средства, нещата стават сложни. А когато се добави и фактът, че става въпрос за страната, която от 2 г. е в състояние на гражданска война, нещата стават невъзможни.

Виж още: България е на 32-ро място сред "най-добрите страни" в света

Правителството на Пламен Орешарски беше взело мерки за решаване на този въпрос, но те стигнаха само до първо четене в парламента. Проблемът бе разгледан едва в края на управлението на кабинета.