Доклад на неправителствената организация "Прозрачност без граници" за разпространението на корупцията ни нарежда на 75-о място сред общо 176 държави

България продължава да е на челно място сред най-корумпираните държави в Европейския съюз и за 2016 г. Това показва новият доклад на неправителствената организация "Прозрачност без граници", който се изготвя всяка година и изследва проникването на корупцията в тъканта на 176 страни. 

В световен мащаб страната ни заема 75-о място с 41 точки от общо 100 в класацията, като в челото на класацията са страните, където корупцията има най-малко влияние, а в дъното - където именно корупцията определя какво се случва.

За миналата година страната ни беше на 69-о място, като и тогава резултатът на България беше 41 точки - отново най-нисък за европейския регион.

Виж още: 1,3 млн. подкупа се дават ежегодно в България

Начело в класацията са Дания и Нова Зеландия, като според "Прозрачност без граници" и двете държави имат по 90 точки, следвани от Финландия, Швеция, Швейцария, Норвегия, Сингапур, Холандия, Канада. Веднага след това са Германия, Люксембург и Великобритания с еднакъв индекс на корупцията - 81. САЩ са на 18-о място със 74 точки.

Прозрачност без граници изработва индекса по 100-бална скала, като се основава на мненията на експерти от световни организации като Световната банка, Африканската банка за развитие и германската фондация Бертелсман.

Виж още: Корупцията ни коства 19 млн. долара годишно

От близките до нас страни Румъния е на 57-ма позиция далеч преди България, Гърция е 69-та, Сърбия е 72-ра, а Турция е на същата позиция като България.

Сред страните, които са след България са Беларус, Албания, Босна и Херцеговина, Македония - с 37 точки на 90-та позиция, Косово - с 34 точки на 95-та позиция. В по-ниски позиции са Молдова, Украйна, Русия, Казахстан.

В края на класацията са Венецуела със 17, колкото има и Ирак. Гвинея Бисау е с 16, следва Афганистан с 15, Либия, Йемен, Судан с 14. Сирия е с 13, Северна Корея е с 12, Южен Судан - с 11 и Сомалия е с 10 точки от 100.

Виж още: България отново е на дъното в ЕС по върховенство на закона