Щетите за целия ЕС се оценяват на 990 млрд. долара на година

Всяка година България отчита загуби от близо 19 млн. долара заради корупцията. Това показва проучването "Цената на несъществуващата Европа в сферата на корупцията" на изследователския институт RAND Europe, направено по поръчка на Европейския парламент.

Загубите надвишават 1/5 от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. 

Щетите за целия ЕС се оценяват на 990 млрд. долара на година, което е между 4,9% и 6,3% от БВП на съюза. 

В проучването са използвани три показателя за нивото на подкупност във всяка от 28-те страни-членки. България заема втора позиция и по трите показателя, като нивата ни са далеч над средните за ЕС. 

Страните са определени в четири групи, като в тази на най-корумпираните държави влизат Румъния, Гърция, Италия, Хърватия, Литва, Латвия, Полша, Чехия, Унгария и Словакия.

Виж още: Къде в България има най-много корупция​

По показателя ICRG, който измерва корупцията в рамките на политическата система, първенец е Латвия, след това България и на трето място е Литва. По критерия CPI, измерващ възприемането на нивата на корупция в рамките на страната и обществената информираност, челното място заема Румъния, след нея е България, а трета е Гърция. 

Според последния индекс COC, оценяващ управлението и ефективните инструменти за държавна подкрепа, на първо място отново е Румъния, България отново е втора, а след нас е Хърватия.

Първенците в групата с най-ниска корупция са Великобритания, Германия, Австрия, Люксембург и Ирландия. 

Според доклада в областта на обществените поръчки корупцията носи загуби за ЕС на стойност 5 млрд. евро на година. За страната ни сумата е 13,8 млн. евро. Проучването предлага, за да се намалят загубите, да се въведе система за електронни поръчки. За съюза спестените средства ще са около 1 млрд. евро.

Виж още: България пази 69-ото си място по индекс на корупцията