Венецуела има повече победителки на "Мис Вселена" от всяка друга страна в света и телевизионна публика над 50 милиона за финала на националния конкурс.

В Европа и Северна Америка се предприемат всякакви кампании, насърчаващи жените да се чувстват добре в кожата си и да приемат тялото си. Магазините за бельо в Скандинавия имат плексигласови манекени с нормални женски пропорции, а различни вериги поръчват манекени в  по-големи размери, за да покажат, че не пренебрегват никои от клиентите си, пишат колежките от Nie-Jenite.bg.

Във Венецуела обаче можете да видите по витрините манекени с неномрално увеличен бюст или нереалистично скулптриран задник, талия като на оса и безкрайно дълги крака.

Производителят на манекени Елиезер Олварес е трансформирал бизнеса си, предлагайки манекени за магазини, базирани върху мерките, които венецуелските жени искат да притежават и постигат с помощна на хирургични операции и импланти. 

Козметичната хирургия трайно се е настанила сред високите и средните класи, а по-бедните жени взмат заеми за гръдни импланти, плосък корем, повдигнато дупе или операция на носа.

Покойният вече бивш президент на страната Уго Чавес описва интервенциите като "чудовищни". Местната преса твръди, че обсесията на венецуелските жени се дължи на честите победи на техни сънароднички на конкурсите за красота през 70-те и 80-те.

Една от победителките в мис Венецуела става мис Вселена след като си е направила операция на носа, по съвет на организатора на конкурса Осмел Соуса. Този "симпатичен човек" открито заявава следното: "Когато видя нещо дефектно, аз го коригирам. Ако нещо лесно може да се отстрани с операция, защо да не се направи? Твърдя, че вътрешната красота не съществува. Тя е измислена от некрасивите жени, за да се оправдават."

Виж още: Пластична хирургия в стил Гангнам

Венецуела има повече победителки на мис Вселена от всяка друга страна в света и телевизионна публика над 50 милиона за финала на националния конкурс. Състезанията за красота са сериозен бизнес във Венецуела и хиляди млади момичета са готови на всичко, за да участват.

Ако спечелиш мис Венецуела можеш да направиш звездна кариера  в киното и телевизията или да се спуснеш по спиралата на бедността.

Мария Нава е 18-годишна кандидатка от квартал Санта Крус в Каракас, едно от най-опасните места в страната, където на всеки 40 минути се извършва убийство.

"Искам да ме разпознават - казва тя. - Искам всички да видят, че и хората от гетата могат да успеят. Ако спечеля това ще гарантира ва мен и семейството ми бъдеще. Ще можем да се измъкнем от квартала."

За да постигне мечтата си, госпожица Нава и семейството й са похарчили 7000 долара за операции, включващи корекция на носа и гръдни импланти. Също така тя има направена цепка в езика, която прави поглъщането на нормална храна болезнено.

Виж още: Пластичната хирургия не е наследствена​

"Така се отслабва по-бързо. Аз ям същата храна като преди, но в течен вид."

"Като нямаме астронавти, ще изнасяме по света моделки", казва Соуса, който предпочита да нарича операциите "положителни трансформации."

Историята на Мария Нава засега завършва добре - тя се класира втора на регионално ниво и продължава участие, но въпреки това само една погрешна стъпка ще я прати в безпросветната бедност.

Източник: Nie-jenite.bg