Външната министърка на Италия, избрана за първи дипломат на ЕС в конкуренция с Кристалина Георгиева, коментира темата пред италиански всекидневник

Федерика Могерини, която в събота бе избрана за върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност в комисията "Юнкер", заявява в интервю за "Кориере дела сера", цитирано от в. "Стандарт", че Русия вече не е стратегически партньор на Европа.

Според нея от Москва никога не са изпълнявали ангажиментите си, поети в различно време в Женева, в Нормандия и в Берлин - и не са се опитвали да променят ситуацията, оказвайки влияние на сепаратистите.

Външната министърка на ЕС и зам.-председател на комисията "Барозу" Катрин Аштън полага букет в памет на загиналите при барикадите на улица "Институтска" в Киев по време на визитата си в Украйна на 24 февруари, след падането от власт на президента Виктор Янукович

Виж още: 10 факта за украинския президент Петро Порошенко

Могерини подчертава, че Украйна може да избере "европейски вариант за своето развитие и това би било положителен избор".

"На основата на тази идея се градеше партньорството ни с Москва, но днес по волята на Путин това партньорство не съществува. В момента Русия вече не е стратегически партньор, но продължава да има стратегическо значение за нашия континент", казва италианската първа дипломатка и допълва:

"Кремъл действа срещу интересите на своя народ... В интерес на Украйна, на Европа и на Русия е кризата да има политическо, а не военно решение, което просто не съществува."

Виж още: 10 любопитни факта за Русия

Могерини смята да изпълнява пълноценно и ролята си на зам.-председател на Европейската комисия, където ще бъде най-високопоставеният социалист: "Имам намерение да участвам във всички заседания на Комисията... Целта е ясна - ще бъда върховен представител за външната политика и зам.-председател на Комисията, където ще следя въпросите отблизо."

Допълвам, че ще правя още нещо - в Комисията съм най-високопоставената представителка на социалистите и смятам да играя политическа роля, казва още външната министърка на Италия, която е член на Демократическата партия.

Могерини с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой (в средата) и приемника му, полския премиер Доналд Туск, който поема поста от 1 декември

В отговор на критиките, че й липсва опит, 41-годишната италианка подчертава, че от две десетилетия се занимава "изключително с международни и европейски въпроси".

Могерини уверява, че разполага с "широка" мрежа от контакти в чужбина. В нея не влизат експремиери или бивши министри, но може би включва бъдещи премиери и вече е богата на множество действащи министри, категорична е новата външна министърка на ЕС, която се конкурираше за поста с българския еврокомисар Кристалина Георгиева.

Източник: StandartNews.com