В 70% от случаите системата постига успех

Всички помним онзи екшън с Том Круз, в който той предотвратяваше престъпления, преди още да са се случили. Или пък новият хитов сериал "Под наблюдение" с Джим Кавийзъл и Майкъл Емерсън, в който машина следи всичката електронна информация, и това позволява на героите да предотвратяват убийства. Е може би някой се е вдъхновил от тези филми, защото полицейската работа скоро може да прехвърли тази граница.

Напредъкът в технологиите за анализ на голям обем от данни вече прави възможно предвиждане на тенденции в престъпността, пише Агенция "Фокус".

Изследователите са успели да предвидят "горещите" точки на престъпността в Лондон един месец предварително с помощта на данни от мобилни телефони и демографска информация.

Учените са използвали данни за човешкото поведение, събрани от мобилната мрежа, заедно с информация за хората, живеещи в района, включваща образование, етническа принадлежност, език и трудова заетост. Екипът, в който има представители на Италия, Испания и САЩ, отбелязва, че предсказанията са били точни в почти 70 процента от случаите.

Виж още: Около моловете стават най-много кражби

Изследователите са използвали обществено достъпни анонимни мобилни данни заедно с информация за криминални прояви, продажби на къщи, транспорт, атмосферни условия, процент на бездомни хора и т.н. Общо 68 демографски показатели са използвани във взаимовръзка с данните от мобилни телефони.

Чрез съотнасянето им учените са се опитали да предвидят рисковите точки от гледна точка на престъпността в изследвания район на британската столица. Технологията може да помогне на органите на реда да планират работата си, да фокусират силите си на най-невралгичните места и да са готови за бърза реакция. Методът може също така да служи като инструмент за проучване на факторите, обуславящи високите нива на престъпност в определени райони.

Виж още: Южна Корея дава 1 млн. долара за клониране на полицейски кучета