"ВИП брадър-6: Образцов дом", който започва тази есен по Нова, изготвя речник на основните понятия от времето на соца

Младите не познават комунизма като исторически период, показва социологическо изследване на НЦИОМ. Според някои от отговорите:

- ГУЛАГ е търсачка в интернет
- На Девети септември България се освобождава от турско робство
- "Свободна Европа е лозунг, а "кулак" - природно бедствие...

Над 80% от запитаните не знаят не само какво е ГУЛАГ - те не са чували и за пакта "Рибентроп-Молотов" или профсъюза "Солидарност". 70% не познават понятието "Желязна завеса", а на половината анкетирани Берлинската стена и Аушвиц не им говорят нищо.

Трейлър: Валенса: Човек на надеждата (2013)

Макар според същото изследване 50% от младите да получават знанията си от телевизията, от "ВИП брадър" твърдят, че нямат амбициите новият им сезон да попълва пропуските в образователната система. Единствената цел на шоуто е по лек и забавен начин да повдигне "желязната завеса" на незнанието, като въведе и младите в "образцовия си дом", обясняват от екипа.

Месец преди старта на предаването за всички нуждаещи се бе разпространен кратък и неизчерпателен речник на 10 основни понятия:

1. Физзарядка (утринна гимнастика, или още "ведрина") - задължителен ежедневен 10-минутен фитнес, провеждан без уреди и без желанието на трениращите в непосилно ранните часове на деня, преди началото на сутрешната смяна в училище. Действа като "червено на бик" на всички учащи се.

2. КТБ (не банката!) - онази част от часовете по трудово обучение, наречена "Комунистическа техника и бит", в която младите с голи ръце сглобяват никому непотребни вещи, които да берат прах на секцията в хола под изпълнения с гордост поглед на родителите.

3. Лексикон - соцпрародителят на "Фейсбук". Обикновено - тетрадка малък или голям формат с твърди корици, в която (с толкова правописни грешки, колкото и днес) "постваш" любимите си групи, парчета, филми, актьори и пр. Ако се добереш до снимки на същите - вече си номер 1!

4. Робот от цигарени кутии на западни марки - артинсталация, направена от соцдете, с което се демонстрират две неща: че хлапето произхожда от технологично напредничаво семейство с баща, пушещ западни цигари.

5. "Кореком" и Показен магазин - единствените два типа бутици по времето на соца, съответно за дрехи/вещи и гурме изкушения. Разликата е, че наличието на пари не е достатъчно, за да пазаруваш в тях. За "Кореком" са нужни чужда валута и "връзки" - най-малкото на ниво леля, която е продавачка там, а за показния магазин е нужно време, поне един цял работен ден, прекаран на опашка пред него, докато колежките те покриват в службата.

6. Дънки "Рила" и маратонки "Ромика" - най-якото облекло през соца. В идеалния случай върху дънките се работи допълнително - избелват се с разредена белина във ваната и етикетът им се подменя с вносен, Levi's или Wrangler, купен "на черно" от по-отворен съученик, чиито родители имат достъп до "Корекома".

Фотогалерия: 80-те - най-хубавите години от нашия живот

7. "Москвич" - по принцип на руски означава московчанин: човек, който е роден и живее в Москва, но също така дълги години се подвизава и като моторно превозно средство - автомобил, притежаван с гордост от най-заклетите привърженици на режима. Практически москвичът прекарва много повече време неподвижен, отколкото в движение, и е повод за чудесни социални сбирки на паркинга пред блока в неделните следобеди, когато собственикът му лежи под него с омазан анцуг и гаечен ключ в ръка, а съседите са го наобиколили и го чакат с табла и бира, за да "разцъкат" последните клюки и вицове.

8. Алтай - като географско понятие е планина в Азия, но по времето на соца е много по-известно като "правилния" еквивалент на най-популярната американска газирана напитка. Задължително условие за консумацията й е да се сервира топла, което завишава и без това уникалните й вкусови качества.

9. КПП - контролно-пропускателен пункт. Изключително важен градивен елемент на соца, който може да бъде намерен по граници, входове на казарми, почивни станции и пр. По същество представлява вишка, съоръжена с въоръжено лице, което повече контролира и по-малко пропуска желаещите.

10. Абревиатура - съкращение от началните букви или срички на сложни думи или понятия. Целият соцречник е изпълнен с важни абревиатури като ЦУМ, ГУМ, ХОРЕМАГ, НАРКООП, ТКЗС, КПП, ТКВ, СССР, ВОСР, СОФЖИЛФОНД, КОРЕКОМ, ТЕКСИМ, ТАБСО, СИВ, КДС, ДКМС, АБПФК, АОНСУ, ПУЦ и пр. Какво се крие зад тях "ВИП брадър" оставя на любознателните читатели да разберат.

Виж още: ВИП спомени за социализма