След като дефилира по пистата в откриването на игрите, култовият автомобил се появи отново на Олимпийския стадион за лекоатлетическия турнир

Уредите в различните дисциплини - чукове, дискове, гюлета - се събират и връщат на старта с помощта на миниатюрни радиоуправляеми модели на "Мини Купър", които могат да пренасят до осем килограма.

Еднометровата количка има и специални отделения, в които се поместват две копия. 

Олимпийското "минимини" се задвижва с батерия от 11 волта, може да работи без прекъсване в продължение на 35 минути, а се презарежда за 80. За целта на стадиона дежурят "на смени" общо три бройки.

Обхватът му е над 100 м, а ежедневно през деветте дни на лекоатлетическите състезания ще изминава разстояние, равняващо се на повече от шест километра.

Докато обикаляше Обединеното кралство, щафетата с олимпийския огън премина и през автомобилния завод в Оксфорд, където са произведени над 2 млн. бройки от култовата английска кола.

Новите стопани на марката "Мини" от германския концерн Бе Ем Ве осигуряват и целия автопарк на игрите - общо над 3000 возила.

Припомнете си минито от откриването на игрите с този кратък клип, сложил начало на епизода от шоуто, посветен на британските тийнейджъри и музиката, която са харесвали през различните десетилетия: