За да натрупаш милиони или милиарди, не е нужно да си ходил или завършил колеж

Доказателство за това са и посочените по-долу богаташи, пишат колегите от Profit.bg

Един от тях - Питър Тийл, дори предложи наскоро на 20 души под 20-годишна възраст да напуснат колежа и да се занимават с основаните от тях технологични компании. 

Вижте историите на едни от най-богатите хора в света

Бил Гейтс 

Състояние: 81 млрд. долара 

Бил Гейтс се записва в Харвард през 1973 г.  През първата си година Гейтс създава езика за програмиране BASIC. Той напуска университета през втората си година, за да се концентрира върху компания на име "Майкрософт" заедно с приятеля си от детинство Пол Алън.  

Майкъл Дел 

Състояние: 18,8 млрд. долара 

Дел решава да напусне още през първата си година Университета на Тексас в Остин. Той основава Dell Computer Corp. през 1984 г., а малко по-късно става най-младият главен изпълнителен директор, който попада в класацията Fortune 500 на сп. "Форчън". В края на 2013 г. богатството му вече е 24,9 млрд. долара, а към днешна дата е близо 19 млрд. долара. 

Марк Зукърбърг 

Състояние: 34 млрд. долара 

Зукърбърг също, както и Бил Гейтс, е приет в Харвард. Той обаче не успява да го завърши, тъй като от общежитието си основава "Фейсбук". За 2013 г . приходите на компанията достигат 7,8 млрд. долара, а по последни данни активните потребители са 1,32 млрд. души. Оценката на компанията му към днешна дата е малко над 200 млрд. долара. 

Стив Джобс 

Състояние към 2011 г.: 6,5-7 млрд. долара

Джобс напуска колежа Reed College в Калифорния след само един семестър. Причината - невъзможност да плаща обучението си в частното училище. Затова той основава "Епъл", заедно с Стив Возняк в гаража си. Малко преди смъртта на Джобс през 2011 г. богатството му се оценява на около 7 млрд. долара. 

Джак Дорси 

Състояние: 2,6 млрд. долара 

Дорси е един от съоснователите на "Туитър" и основател на Square. Той е приет в Университета по науки и технологии (University of Science and Technology) в Мисури, но по-късно се мести в Университета на Ню Йорк (NYU), откъдето също напуска, за да основе "Туитър". Към момента дори притежава 5% от компанията, а също така е и в борда на директорите на "Дисни". Дорси споделя, че става сутрин в 5,30 ч., за да медитира, а след това тича 10 км. 

Виж още: 10 компании, стартирали бизнеса си в гараж

Пол Алън 

Състояние: 16,3 млрд. долара 

Алън основава "Майкрософт" заедно с Бил Гейтс през 1975 г. Двамата са учили в една и съща гимназия - "Лейксайд" (Lakeside School). След това Алън е приет в Щатския университет във Вашингтон, но напуска след втората година, за да започне работа като програмист в Honeywell. 

Лари Елисън 

Състояние: 51,1 млрд. долара 

Елисън е съосновател и главен изпълнителен директор на Oracle. Той напуска Университета на щата Илинойс след втората си година, като причината е смъртта на майка му. На следващата година е приет и в Университета на Чикаго, но напуска след още един семестър. През 1977 г. той основава Software Development Labs, която по-късно преименува на Oracle. 

Шон Паркър 

Състояние: 3,2 млрд. долара 

Паркър е съосновател на Napster, а по-късно става президент на "Фейсбук", въпреки че никога не е ходил в колеж. Днес той е партньор на Питър Тийл, а също така заема ръководни постове в компании като Spotify и Yammer. 

Евън Уилямс 

Състояние: 3,1 млрд. долара 

Уилямс е един от съоснователите на "Туитър". Израснал в Небраска той учи в университета на шата Небраска в Линкълн, откъдето напуска след година и половина. Първият му успех идва с компанията Odeo, но милиардите си натрупва от "Туитър". 

Ян Коум 

Състояние: 7,6 млрд. долара 

Коум е съосновател на WhatsApp, която "Фейсбук" придоби за над 19 млрд. долара в началото на тази година. Коум учи в университета в Сан Хосе, но напуска, за да започне работа в "Яху". Той работи в компанията девет месеца до 2007 г., за да напусне и основе WhatsApp.  

Дъстин Московиц 

Състояние: 8,1 млрд. долара 

Московиц е един от съквартирантите на Марк Зукърбърг, а по-късно и първи служител в компанията. Той напуска "Фейсбук" през 2008 г., за да основе Asana, която произвежда инструменти за подобряване производителността на работното място. 

Хироши Ямаучи 

Състояние: 2,1 млрд. долара 

"Нинтендо" възниква през 1889 г., за да продава карти за игра. Хироши Ямаучи напуска Университета в Уаседа, за да оглави компанията, като е едва третия президент в историята й, преди да умре през 2013 г. на 85-годишна възраст. Той заема поста си в продължение на 55 години, а компанията се превръща в една от най-големите в сектора. 

Азим Премджи 

Състояние: 7,3 млрд. долара 

Премджи напуска Станфорд на 21-годишна възраст след смъртта на баща си, По-късно той основава Wipro, която управлява и до днес. В момента притежава 7,3 млрд. долара, което го прави най-богатия индиец.

Виж още: Златни правила за привличане на пари