Ако срещу Русия бъдат приложени нови санкции, страната може да затвори въздушното си пространство за западните авиокомпании

В случай че срещу Русия бъдат приложени нови ограничителни мерки в областта на енергетиката и финансовия сектор, страната ни ще бъде принудена да отговори асиметрично, заявява руският премиер Дмитрий Медведев в интервю за в. "Ведомости", информира Васко Михайлов, кореспондент на БНР в Москва.

Според Медведев подобни мерки вече са били осъждани в правителството и една от тях е да бъдат забранени полетите над Русия.

Ако западните авиопревозвачи бъдат принудени да летят извън нашето въздушно пространство, много от тях могат да бъдат изправени пред фалит, предупреждава Дмитрий Медведев и посочва, че не Русия е била инициатор на санкциите.

От интервюто става ясно още, че Русия може да предприеме действия и срещу Украйна, като намали доставките на електроенергия за някои дефицитни гранични региони. Според Медведев това ще стане, ако Киев продължава да създава проблеми при доставките на електроенергия в Крим.

От 3-ти септември полуостровът е на режим на тока и с установен общ лимит, който, ако бъде надхвърлен, може да бъде спряно изцяло подаването на електроенергия, предупредиха властите в Украйна.

Виж още: Путин: Киев може да стане наш за две седмици