Онлайн енциклопедията отказала да премахне снимката, защото авторските права принадлежат на маймуната

Най-голямата световна онлайн енциклопедия "Уикипедия" е заплашена от дело за авторски права, след като е отказала да свали от сайта селфи на маймуна, пише "Дейли мирър".

Ищец е фотографът Дейвид Слейтър, с чийто фотоапарат маймуната направила автопортрета си.

Фотогалерия: Автопортретите на звездите

Слейтър бил на екскурзия в Индонезия, където снимал застрашен вид черен макак. Една от маймунките обаче грабнала камерата му и започнала да снима наред. На един от кадрите заснела себе си.

Той качил селфито на личната си страница и то придобило популярност, като самият фотограф получил много поздравителни писма от целия свят.

Снимките станали свръхпопулярни в множество вестници и списания по света, а работата на Дейвид Слейтър се превърнала в интернет сензация.

Виж още: Най-епичният автопортрет

Снимката обаче била качена в "Уикипедия" и всичките опити на фотографа да накара администраторите на енциклопедията да я свалят от сайта срещали сериозна съпротива.

Мотивът на "Уикипедия" да откаже да махне снимката от страницата си е, че тя не е плод на авторското право на фотографа, а на самия макак, който снимал.

Виж още: За 600 дни около света в търсене на идеалното селфи

Според Слейтър пропуснатите му ползи от снимката възлизат на 12 хил. евро. и той се е заканил да съди организацията зад сайта, "Уикимедия".

От "Уикимедия" междувременно публикуваха и доклада си за прозрачност, в който може да се провери колко заявки за премахване на съдържание са получени и одобрени за периода юли 2012-юни 2014. От него става ясно, че от всичките 304 заявки не е одобрена нито една.

Виж още: И "Уикипедия" пострадала от "правото да бъдеш забравен"