Освен че не красиво, изгърбването може да доведе до проблеми

Хубавата стойка е нещо важно, знаем го от деца. Тя в голяма степен отговаря за впечатлението, което оставяме у околните, а също така ни помага да наберем увереност, когато ни липсва. Поемаме дълбоко въздух, изпъваме рамене, "глътваме корема" и вече се чувстваме по-добре.

Оказва се обаче, че изправената стойка има отношение и към здравето. Когато ходим изгърбени, изкривяваме гръбнака си, това на свой ред упражнява напрежение върху костите, мускулите и ставите, отговарящи гръбнакът да е в правилна позиция.

Освен това постоянното изгърбване кара органите да се притискат един към друг и влошава работата на дробовете. Когато сме изгърбени, не поемаме въздух правилно.

Така че следете за стойката си. Представяйте си, че заставате срещу стена, за да измерите ръста си.

Повдигнете глава напред, изпънете раменете назад, изпънете колене, глътнете корема и приберете задните части към опашната кост. Ще се усетите постройни, по-високи и по-уверени.

Eto taka ne biva

Не се привеждайте към компютъра

9-те часа престой в седнало положение на бюрото са нещо като обратен завой в еволюционно отношение. Те няма как да доведат до нещо добро. Уви, няма как да ги избегнем, но можем поне да подобрим положението.

Не се навеждайте към екрана, обратното - облегнете се плътно назад, най-добре е столът да има специална ергономична издатина, поддържаща средната част на гърба. Ако такава липсва, подложете възглавница или навита на руло хавлия. Най-доброто положение за краката е да  образуват нещо като ъгъл от 90 градуса в коленете, а стъпалата да дават стабилна опора.

Пътувате ли с обществен транспорт?

Огледайте се. Хората около вас са вперили погледи в смартфоните си, изкривявайки горната част на гърба, при младите, които постоянно пишат съобщения, е особено видимо. За това следващия път, когато си четете съобщенията, вдигнете телефона на равнището на очите и движете телефона,а не главата си.

I taka ne biva

Ако шофирате

Не потъвайте в седалката. Приближете максимално седалката към волана. Коленете трябва да са на равнището на ханша.

Внимавайте с обувките на токчета

По възможност, носете си резервен чифт ниски обувки. Дългото ходене или стоеж с високи обувки изкривява гръбнака и може да причини болки. Високите обувки също така добавят тежест към краката.

Тренирайте мускулите на гърба

Ключт към добрата стойка е в добрата мускулатура на гърба. Изберете леки, щадящи упражнения, йога и тай чи са особено подходящи.

Източник: WebMD