Проявата в Българския културен институт подготвя номинацията на скалните рисунки от пещерата за Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО

Българският културен институт в Париж е домакин на фотоизложбата "Пещерата Магурата - легенди от праисторията", която подготвя номинацията за включването на скалните рисунки в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Автор на фотографиите е Цветан Четъшки.

Експозицията популяризира стотиците изображения в пещерата, обявена през 1960 г. за природна забележителност, а през 1965 г. - за паметник на културата от национално значение.

Миналата есен чуждестранни експерти представиха в Министерството на културата доклад за състоянието на скалните рисунки от Ранната бронзова епоха - и необходимите действия, които следва да бъдат предприети от българска страна.

Констатациите им са, че пещерата Магурата има изключителна стойност, но до голяма степен е била пренебрегвана от учените в областта на европейската праистория основно поради липсата на достатъчно научни публикации и каталог на художествените произведения, както и недостатъчното популяризиране на забележителните качества на обекта.

Виж още: Когато край Белоградчик бродеха индианци

Реализирането на изложбата в Париж е стъпка за промяна на тази ситуация, обясняват от ведомството на Вежди Рашидов.

Докладът беше изготвен от директорите на Националния музей и изследователски център "Алтамира" в Испания.

Пещерата Алтамира край град Сантандер е своеобразна "картинна галерия" от времето на палеолита и дори е обявена за "Сикстинската капела на праисторическото изкуство", тъй като в нея са открити рисунки на бизони, мечки и други животни, които датират отпреди около 15 хил. години. Тя е включена в Списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО от 1985 г.

Магурата се намира до село Рабиша, северозападно от Белоградчик. Нейните уникални и загадъчни скални рисунки са отпреди над 7000 години и изобразяват сакрални и ловни сцени.

Междувременно в началото на август Белоградчишките скали стават фон за най-новия летен оперен фестивал на открито - "Сцена на върховете".

В двора на Белоградчишката крепост Софийската опера и балет ще играе оперите на Джакомо Пучини "Тоска" и "Турандот", както и балетът на Чайковски "Лебедово езеро".

Фотогалерия: "Пръстенът на нибелунга" на Софийска сцена

Програмата включва и пърформанс в Магурата с избрани моменти от тетралогията на Вагнер "Пръстенът на нибелунга".

Той е с времетраене 80 минути, а игралните места на действие са три: в концертната зала, при входа и изхода на пещерата, където е финалът с "Ездата на валкюрите".

Източник: Министерство на културата