Продуктово позициониране? А вие как мислите, че е финансиран вторият най-скъп филм в света?

Рекламисти преброиха 17 марки, позиционирани в новия филм за Джеймс Бонд "СПЕКТЪР", който е номер 24 в поредицата. Агент 007 и останалите персонажи ползват и демонстрират пред камерата предимно различни модели автомобили, огнестрелно оръжие, алкохолни напитки, облекло и аксесоари.

Всичко това допринася за финансирането на филма, чийто бюджет се смята, че е достигнал 300 млн. долара - колкото струва и  "Карибски пирати-3: На края на света". (А следващият, "В непознати глави", е номер 1 в класацията на най-скъпите продукции в киното).

Видео: Песента (и клипът!) към новия Джеймс Бонд

Някои от рекламите са заснети с поддържащи актьори, понеже 007 ползва само от най-качествените изделия (и смартфон с "Андроид" би бил под нивото му).

Така например Стефани Сигман, която е първото мексиканско момиче на Бонд в официалната поредица, си поръчва мартини с водка "Белведере" - и също като него го иска "разклатено, не разбъркано".

Шампанското Bollinger присъства вече в 15-и филм от поредицата, а самият Даниел Крейг продължава партньорството с "Хайнекен". В ролята на Бонд той засне не само "СПЕКТЪР", но и поредния си бирена реклама, която включва преследване с моторници...

Във филма се появяват различни марки леки коли - ролсройс, мерцедес, джипове "Ровър", дори "Фиат 500", но емблематичният автомобил на Бонд си остава "Астън Мартин", при това специално изработения за "СПЕКТЪР" (в осем екземпляра) модел DB10.

Виж още: Бонд в движение - колите на 007

Клип от снимачната площадка, посветен на суперколите в "СПЕКТЪР", показва задкулисни кадри от епизода в Рим. По улиците на Вечния град Бонд и г-н Хинкс (Дейв Батиста) се впускат във високоскоростна гонка, като злодеят шофира не по-малко впечатляващия Jaguar C-X75.

007 носи и ръчен часовник - а ако той е "Омега", по-специално Seamaster 300 SPECTRE Limited Edition, няма нужда да прави друго, освен да отмерва времето, макар да му е връчен от вездесъщия техничар Кю (Бен Уишоу).

"Сони", чиято киностудия стои зад "СПЕКТЪР", логично пласира във филма своите смартфони Xperia Z5 и Xperia Z5 Compact, пуснати в продажба под мотото "Създадени за Бонд".

Фотогалерия: Момичетата на Джеймс Бонд

Рекламният клип е амбициозен и показва Наоми Харис в ролята на мис Мънипени, преследвана от лошите по Южния бряг на Темза в Лондон. Тя е въоръжена с фотоапарат RX100 IV и се опитва да достави на 007 смартфона от "Сони"... макар че той не се появява, за да си го вземе.

Великобритания също се рекламира с Джеймс Бонд като дестинацията, където туристите могат да се потопят в неговия начин на живот - както ни кани клипът на Visit Britain.

Виж още: Кой ще е следващият Джеймс Бонд - вижте залозите

О, да не забравяме и гардероба на Даниел Крейг за филма. На първия плакат той носеше антрацитночерно кашмирено поло N.Peal за 200 лири стерлинги.

Костюмите, ризите, вратовръзките и връхното облекло са от Том Форд, вкл. пардесюто и тъмните очила...

... макар че сред заснежения пейзаж на Алпите той предпочита слънчеви очила Vuarnet.

Марково облекло рекламира и Кю, който е облечен в раиран пуловер "Мисони", докато Бонд не сваля якето с вълнени ръкави от специалната "капсулна" мъжка колекция на Том Форд.

Виж и: Още 10 любопитни факта за Джеймс Бонд

Източник: BrandChannel.com; в. "Дейли мейл"