Специалистът по дерматология и венерология д-р Калинка Недушева дава информация и полезни съвети за кожните болести през лятото

Лятото е най-чаканият сезон. Слънцето - най-мощният антидепресант. Релаксацията под галещите лъчи при нежния допир на морските води е най-мечтаната почивка, но освен очевидните ползи, не крие ли тя и потайни, неподозирани опасности?

За съжаление, такива винаги има. Ако сме подготвени за тях обаче, имаме по-голям шанс да ги избегнем - или поне да ги разрешим по-бързо и успешно.

През лятото много по-голяма част от кожата ни е на открито, в директен контакт с всички фактори на околната среда, вкл. и слънчевите лъчи. Оттам и най-честите проблеми през този сезон: слънчевото изгаряне, слънчевата алергия и фотодерматитите.

Ето кои са най-срещаните проблеми с кожата през лятото и как да се справим с тях - или да не ги допускаме:

1. Слънчевото изгаряне е резултат от безконтролно излагане на кожата под палещите лъчи, като следствие от което се получава зачервяване, оток и понякога мехури върху засегнатите участъци. Всичко това - съпроводено от сърбеж и парене до болка.

Освен този пряк и бързо проявен резултат от травмиращото действие на слънчевите лъчи, има и друг, по-опасен, защото е отложен във времето с години. Кожата е най-големият имунен орган. Тя помни всеки слънчев лъч и последицата от това са настъпващите след години фотостареене, кератоми, кожни карциноми, меланомът и др. Не забравяйте това и винаги:

- Ползвайте фотозащита.

- Знайте, че по-високият фактор фотозащита не означава, че може да стоите по-дълго на слънце.

- Подновявайте фотозащитата на всеки три часа и след къпане.

- Избягвайте да се излагате на слънце между 11 и 16 часа.

- Не използвайте солариумите като подготовка за плаж. Установено е, че тенът, получен от 10 процедури, осигурява защита, която не е по-силна от крем с СПФ 2. В същото време вредата, нанесена от тях, е същата както от УВ лъчите на слънцето.

- Облачното време не означава, че няма УВ радиация.

2. Слънчева уртикария (алергия) - алергична реакция от УВ лъчи. Обривите, които приличат на "ужилено от коприва", могат да се появят както върху изложените на слънце участъци, така и извън тях. При появата й се консултирайте с дерматолог. Освен задължителната фотозащита, лечението включва антихистамини и други медикаменти.

3. Фотодерматити:

- Фототоксичен и фотоалергичен дерматит се получават като резултат от комбинираното действие на вътрешно приети субстанции и слънчевото греене. Има например медикаменти,  които повишават чувствителността на кожата към слънцето: антибиотици (доксициклин), нестероидни противовъзпалителни средства (диклак и други от тази група), диуретици, лекарства за кръвно и пр.

4. Фотоконтактен дерматит (Berlock dermatitis) - получава се при излагане на слънце след нанасяне на различни субстанции върху кожата, например някои растения като бръшлян и смрадлика или козметични средства (парфюми, козметични и лекарствени кремове, грим, червило). Затова не отивайте парфюмирани и гримирани на плаж!

5. Милиария - обрив, дължащ се на нарушена перспирация (функция на потните жлези). Явява се в зони на по-обилно изпотяване и където има по-голямо триене с дрехите. За появата му способства употребата на мазни кремове и масла. Представлява сърбящи дребни пъпчици и/или мехурчета. Отзвучава и спонтанно до няколко дни. Затова носете подходящо облекло, ползвайте хидратиращи кремове, избягвайте фон дьо тен и тежък грим.

6. Разноцветен лишей - розови, кафеникави или бели петна по кожата на тялото, понякога и по крайниците, които се развиват у генетично предразположени хора през топлите месеци. Дължи се на свръхразмножаване на една сапрофитна гъбичка по кожата, следствие от по-ниско съдържание на ундециленова киселина в потта. Лекува се с противогъбични средства. Склонен е към рецидиви в следващ топъл сезон.

7. През лятото има изключително благоприятни условия за развитие на множество инфекции.

Посещението на басейни (недобре хлорирани), ходенето боси в съблекалнr, душове, тоалетни, целодневното носене на мокър бански, носенето на прашки, лошата хигиена, разкрепостеният сексуален живот способстват за процъфтяването  на множество вирусни, бактериални и гъбични инфекции: кондиломи, лабиален и генитален херпес (понякога УВ лъчите провокират рецидив на лабиалния херпес - бел.авт.), молуски и други вирусни инфекции с афенитет към кожата и лигавиците, контагиозно импетиго, еризипел (червен вятър), кандидозни и дерматофитни инфекции по кожата и пр.

8. Изключително чести са ухапванията от насекоми, които причиняват подути, зачервени, неприятно сърбящи до болезнени обриви по кожата. Бихте могли да използвате репеленти.

При ухапване от кърлеж и други кръвосмучещи насекоми е възможно развитието на лаймска болест. Най-често първата й проява е периферно нарастващо червено петно, във вид на пръстен, което не причинява оплаквания. Забележите ли такова, потърсете дерматолог или инфекционист. Лечението е с антибиотици.

Честото мокрене и миене на кожата през лятото
и излагането на слънце водят до прекомерното й  изсушаване. Това налага специфична грижа - измивни препарати, които не съдържат детергенти, и редовна употреба на леки хидратантни кремове и лосиони. Отдавна има разработени хидратиращи и фотозащитни продукти и за коса.

Всичко написано дотук не бива да ви плаши и да вгорчава радостта от лятото. То просто ще ви направи по-подготвени и далновидни, така че успешно да избегнете евентуалните неприятности!

Д-р Недушева работи в МБАЛ "Св. Панталеймон - Плевен", има призната специалност по дерматология и венерология, както и множество следдипломни квалификации в различни области на дерматологията и естетичната медицина. Член е на Българското дерматологично дружество, а от 2005 г. - и на Европейската академия по дерматология.