Според изследователите провеждането на клинични изпитвания може да започне до няколко години. 

Няма ли начин диабетът да бъде преборен без ежедневните инсулинови инженции? Може би има надежда за това.

Учени са доказали, че са в състояние да спрат диабет тип 1 за шест месеца при опитни животни, което би се равнявало на няколко години при хора, пише британския в. "Дейли телеграф", цитиран от агенция "Фокус". 

През 2014 г. изследователи от Харвардския университет изобретиха метод за отглеждане на големи количества клетки, произвеждащи инсулин. Сега екип от Масачузетския технологичен институт е доказал, че имплантирането на клетките в мишки може напълно да възстанови инсулиновата функция за дълъг период от време.

Пробивът би могъл да предвещае края на всекидневните инжекции за страдащите от диабет тип 1. Вместо това пациентите ще се нуждаят от венозно вливане на модифицирани клетки веднъж на няколко години. Изследователите посочват, че провеждането на клинични изпитвания с хора може да започне до няколко години. 

Виж още: Откриха причината за диабета​

Смятаме, че разполагаме с потенциала да осигурим инсулинова независимост за пациентите, страдащи от болестта, изтъква д-р Даниел Андерсън.

Диабетът от тип 1 е автоимунно заболяване, при което панкреасът не произвежда инсулин - хормонът, регулиращ нивата на глюкоза в кръвта. Увеличеното количество на глюкоза в кръвта може сериозно да увреди органите. Това налага хората с диабет тип 1 да тестват нивата на кръвната захар периодично всеки ден и да ги регулират многократно чрез инжектиране на инсулин.

Екипът от Харвард е използвал ембрионални стволови клетки, за да създаде човешки клетки, произвеждащи инсулин. Имплантирани в мишки, клетките веднага започват да произвеждат инсулин в отговор на нивата на кръвната захар и поддържат тези нива в нормални граници в продължение на 174 дена. 

Видео: Как да разпознаем диабета

Изследването е проведено от екипи от Харвард, Масачузетския технологичен институт, Илинойския университет, Детската болница в Бостън и Масачузетския университет.

Източник: "Дейли телеграф", агенция "Фокус"