Лападът е многогодишно растение, познато навсякъде в Европа

Освен, че е дар от пролетта, и можем да приготвим много вкусни ястия с него, лападът има и ползи за здравето, информира beU.bg. Ето пет от тях:

1. Срещу подуване на жлезите и болки в очите

Листата се начукват, смесват се със свинска мас, сметана или масло и се поставят на засегнатото място. Може да се прилага при сърбеж на кожата, подуване на жлезите и болки в очите.

2. За здрави кости

Калцият, който се съдържа в лапада, засилва здравината на костите, а наличието на фосфор стимулира мускулните контракции, усвояването на мазнините, протеините и въглехидратите.

Виж още: Марулята е вторият най-популярен зеленчук в света след картофа

3. Служи като детоксикатор

Тези свойства се крият в корените, надземните части и листата. А за организма има роля на детоксикатор, диуретик, адстрингент, а също и стимулира жлъчния поток.

4. Срещу анемия

Благодарение на богатия си химичен състав, лападът влияе добре при дефицит на желязо, витамини от група В и фолиева киселина.

5. Предпазва от рак на гърдата

Предвид съставките в него - бетакаротин, лутеин и витамин А, лападът е успешна превантивна мярка срещу рак на гърдата.

Виж още: Хранене според сезона

Източник: beU.bg