В много страни 3 април се празнува като ден на този зеленолистен приятел на всяка трапеза

Древните гърци вярвали, че марулята (лат. Lactuca sativa) спомага за по-добър сън и поради тази причина я консумирали вечер. Римляните продължили обичая.

Първи я култивирали древните египтяни, които обаче я отглеждали с друга цел - за производство на олио от семената й.

Ето още някои любопитни факта в чест на този пролетен зеленчук:

- Средностатистическият българин изяжда около 30 кг маруля годишно.

- Тъмнозелените листа от марулите са по-хранителни от светлозелените.

- По света се отглеждат около 20 сорта маруля - жълти, червени, синьо-зелени. 

- Този зеленчук не може да бъде замразяван, изсушаван или приготвян на туршия. Трябва да се консумира винаги в прясно състояние.

- Зелените салати са известни още като "заешка храна".

- Марулята, която познаваме днес, е била открита в страните от средиземноморския басейн като плевел.

- Сервира се на трапезата от около над 4500 години.

- Хранителната стойност варира според сорта. Като цяло осигурява малки количества фибри, въглехидрати и още по-малко белтъчини. По-голямата част от състава й е вода.

- Витамините и минералите се съдържат в листата. Съдържа витамини А, С, калций, мед и желязо

- В една чиния с листа от маруля има 9 калории, 1 г белтъчини, и 1,3 г фибри.

- Ако е възможно не режете листата на марулята, а ги накъсвайте. При допира с метал витамин С се разгражда и така се губи хранителна стойност.

Днес марулята е популярна и като съставка на хамбургерите, но този сезон у нас се консумира предимно в зелени салати.

Една идея от Kulinaria.bg: можете да я комбинирате с домати и краставици, да добавите натрошено сирене и овкусите със зехтин, оцет и сол, като разбъркате добре.

Източник: Foodpanda; Kulinaria.bg