Телевизори, таблети и телефони, готварски печки и климатици може да поскъпнат, ако цената на долара продължи да върви нагоре

В понеделник щатската валута достигна 9-годишен връх спрямо еврото, като европейската валута се разменяше за под 1,20 долара.

Цените на стоките

Котировките на американската валута задължително се отразяват на цените на черната и бялата техника, тъй като тези стоки се произвеждат и внасят от страни извън ЕС и се търгуват в долари.

Заради поскъпването на долара спрямо еврото част от стоките, които се внасят от държави извън ЕС, може да поскъпнат, коментира за БНР финансовият анализатор Цветослав Цачев. 

Внасяме доста продукти от Китай, които примерно би трябвало да поскъпват - електроника, обувки, дрехи, каза Цачев.

Експорт на стоки извън ЕС

В същото време част от фирмите ни може да имат по-голям успех на чуждите пазари извън Европа. Става въпрос за страни като Турция или арабските държави.

Хранително-вкусовата промишленост ще се възползва от това, че доларът е нагоре, защото ще изнасяме зърнени храни при малко по-добри стойности в левове.

Въпреки че поевтиняващият петрол носи позитиви за крайните потребители, при някои индустрии може да се окаже проблем, коментира икономистът Георги Стоев, цитиран от "Монитор".

Той обясни, че това важи за част от българския бизнес, който разчита на по-стари технологии
За него по-ниските цени на суровините не са добра новина. Такъв тип производители обикновено чакат цените да скочат, за да могат все пак да се вместят в тяхната нискоефективна норма на производство и да произведат и да изнесат нещо, каза Стоев. 

Така че когато цените на суровините падат, обикновено това са лоши новини за някои тежки отрасли - метали, енергетика, суровини от строителството, добави той.

Лихвите в еврозоната

Според анализаторите еврото ще продължи да пада още известно време, което ще задържи лихвите в еврозоната ниски. То започна да губи сериозно позиции, след като три седмици преди новите парламентарни избори в Гърция през уикенда пламна дискусия за евентуално напускане на еврозоната от южноевропейската страна.