Калориите са последното нещо, за което си мислим, докато се черпим с вино по празниците. Те обаче не са за подценяване

Празниците не са време за въздържание, но както с всяко нещо и с алкохола не бива да се прекалява. Освен всичко друго, той съдържа калории, които не са за подценяване.

Най-малкото когато смесваме алкохол и храна, тялото ни приоритизира и разгражда първо алкохола. През това време поетата храна стои на "стенд бай" и чака реда си, като през това време гние. Не става въпрос да си откажем чаша вино с вкусния обяд, но все пак е добре да сме наясно.

И така - алкохолът, съдържащ се в чаша червено вино, се равнява на този в бутилка и половина светла бира.

Калориите в чаша (180 мл) бяло вино се движат между 95 и 139. Горе-долу същите калории се съдържат и в чаша (330мл) светла бира от типа лагер.

Калориите в чаша шампанско са между 125 и 160, малко повече са в чаша бира лагер - между 140 и 190.

В чаша червено вино има между 170 и 180 калории, докато във високоалкохолните крафт бири те се движат между 200 и 300.

В 100 мл стандартно уиски от 40 градуса има 220 калории. Водката напразно има слава на диетично питие - калориите в 100 мл са 235, в същото количество коняк - 239.

S udovolstvie i myarka

А сега добрите новини

Опрени на изследвания на Колумбийския университет, както и на финландски проучвания, правени в 29-годишен период, от Wine Folly ни уверяват, че при умерените любители на питиетата опасността от сърдечен удар намалява с 50%, а рискът да развият диабет тип 2 е с 30% по-малък. Също така е установено, че мозъчните функции при непиещите закърняват забележително по-бързо отколкото при умерените пиячи.

Тук отново ключово понятие е мярката, но това си го знаем и без изследвания.

Източник: "Уайн фоли"