Защо носът на еленчето Рудолф е червен, колко деца по света чакат подаръци от Дядо Коледа и някои рекорди

- Всяка година само в САЩ се изпращат над 3 млрд. коледни картички.

- Най-големият измерен коледен чорап бил дълъг 32,56 м, широк 14,97 м и тежал колкото пет северни елена, а вътре се побрали 1000 подаръка.

Виж още: Най-тъпите коледни подаръци

- По време на коледната вечеря англичаните носят хартиени корони.

- В Полша паяците и паяжините са обичайна украса за коледните елхи, защото според легендата завивката на бебето Исус била изтъкана от паяк.

- Според Книгата на рекордите "Гинес" най-голямото коледно дърво, отсечено някога, е 67-метровата ела Дъглас, изложена през 1950 г. в търговския център "Нортгейт" в Сиатъл, щата Вашингтон, първия американски мол. Там е вписан и рекордът за най-много елхи, отсечени за две минути.

- Дядо Коледа има реален прототип - св. Николай Мирликийски, известен и като Чудотворец, живял през IV век. Роден в Патра, днешна Турция, той е най-известният небиблейски светец, изобразяван от художниците по-често от всички останали светци (с изключение на Божията майка).

- В Германия се смята, че Бъдни вечер е вълшебно време и тогава хората с чисти сърца могат да разбират езика на животните.

Виж още: Подаръци за Коледа според зодията

- Всяка година в САЩ се наемат около 20 хил. дядомразовци, които обикновено преминават курс на обучение, за да могат да поддържат настроение на публиката. Фалшивите "Дядо Коледа" получават и практически съвети, например да не приемат пари от родителите в присъствието на децата и да избягват консумацията на лук, чесън и зрял боб, когато имат участие.

- Според Детския фонд на ООН УНИЦЕФ по света има над 2,1 млрд. деца на възраст под 18 години. Ако приемем, че всяко семейство има средно по 2,5 деца, на Бъдни вечер Дядо Коледа трябва да посети 842 млн. домакинства, изминавайки 355 млн. километра.

Виж още: "Гугъл" и "Майкрософт" в битка кой да проследи Дядо Коледа

- Всяка година пощенските служби в САЩ, Канада и други части на света се задръстват от детските послания до Дядо Коледа. Канадските пощи получават толкова много писма, че някои пощенски служители са започнали сами да им отговарят. С повишаване на търсенето бил създаден специален пощенски код за дядо Коледа като част от eжегодната им епистоларна инициатива "Програма за писане на писма на дядо Коледа". Какъв е пощенският код? H0H 0H0 (ХОХ ОХО), разбира се.

- Най-голямата украса във вид на коледна звезда е с височина 32 м и се намира в Индия. Звездата на "Сваровски" върху 26-метровата елха в центъра "Рокфелер" в Ню Йорк пък се състои от 25 хил. кристала и тежи 250 кг. Светлините на 13-тонното дръвче - обикновен смърч, бяха запалени на 3 декември с церемония, която се организира от 1933 г. насам.

- Дядо Коледа има девет елена: Дашър (Изумителен), Денсър (Танцьор), Прансър (Луда глава), Виксен (Кавгаджия), Комета, Купидон, Донер (Гръм), Блицен (Светкавица) и, естествено, Рудолф. Според норвежки учени неговият червен нос може да се дължи на паразитна инфекция на дихателната му система.

- Най-малката коледна картичка е създадена от учени от университета в Глазгоу, Великобритания, през 2010 г. Като се има предвид размерът на тази картичка (200x290 микрона), може да се пресметне, че на една пощенска марка могат да се поместят 8276 такива картички.

Фотогалерия: Дядо Коледа

- Най-високото изкуствено коледно дърво се издига в Бразилия - това е плаващата елха на Рио де Жанейро. Мегаструктурата тази година се издигна за 19-и път в лагуната Родриго де Фрейтас на височина 85 м, колкото 28-етажна сграда, опасана от 120 хил. м светещи гирлянди.