На 6 декември християнският свят чества св. Николай Чудотворец, архиепископ Мирликийски, покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите

Николай е живял по времето на император Константин Велики, през III век, и е бил архиепископ на град Мир. Роден е в Патра, днешна Турция.

Богатите му родители, които го отгледали като благочестив християнин, починали в епидемия, докато Николай бил все още млад. Изпълнявайки завета на Исус: "Продавайте това, което притежавате, и давайте парите на бедните", той използвал цялото си наследство, за да помага на нуждаещите се, болните и страдащите.

В житието му са разказани истории за спасени кораби и моряци, а хората вярват, че той ходи по вода, спира ветровете, има власт над бури и морски течения. Затова се смята, че на 6 декември лодки и кораби не трябва да излизат в открито море.

На Никулденската трапеза се слагат рибни ястия - най-вече шаран. Според легендата веднъж, когато излязъл с лодката си в открито море, се извила буря и пробила лодката, а той запушил пукнатината с шарана  и така се спасил от гибел.

Затова на всеки 6 декември принасяме в жертва шаран за здраве и благоденствие на семейството.

Когато приготвяме рибата, люспите трябва да се отстранят внимателно, така че да не паднат на земята, защото ако люспа бъде стъпкана, ще донесе болести и страдания.

Костите на никулденския шаран не се изхвърлят, а се закопават в земята или се пускат в реката или морето - по този начин се опазва и умножава плодородието и семейното благополучие.

По традиция рибата се приготвя пълнена, например с орехи и канела, или в тесто, а останалите ястия на трапезата са постни: чушки, пълнени с ориз, сарми, царевица, зрял фасул.

В Чехия, Полша, Словакия, Германия, Франция, Испания и Португалия малчуганите намират бонбони под възглавницата, в обувките или зад прозореца, а в зависимост от това колко са слушали получават и по-големи подаръци.

В нашата страна, Сърбия и Румъния обаче този празник не е обвързан с размяната на подаръци, а по-скоро символизира опазването на семейните ценности и се отбелязва с голяма трапеза. 

Фотогалерия: 21 известни именяци на Никулден

Имен ден имат Никола, Николай, Кольо, Николина, Нено, Ненка, Нина, Никол.

Източник: Kulinaria.bg, foodpanda