Българската столица се нарежда сред челните в тази не особено престижна класация

Сигурността, която даден град предлага на жителите си, до голяма степен определя дали във въпросния град качеството на живот е добро. Със зачестилите терористични нападения в Европа започват да изникват въпроси като дали наистина големите европейски градове предоставят добри условия за живот. 

Една от най-големите консултантски компании в света в сферата на човешките ресурси, Mercer, всяка година съставя Индекс за качеството на живот (Quality of Living Index), като има и подреждане на градовете според нивата на сигурност и безопасност за граждани и гости.

Компанията е изучавала нивата на сигурност в 450 градове и е направила подреждане на 230 от тях в целия свят. В тазгодишната класация не са взети предвид последните терористични атаки, тъй като се проследяват нивата на сигурност за предходната година.
Вижте кои са 12-те най-несигурни градове в Европа и дали сред тях има и български представители:

12. Париж, Франция

След миналогодишните терористични атаки в зала Батаклан, кафенета и магазини, както и в редакцията на "Шарли Ебдо" градът заема 71-о място в глобалната класация на най-сигурните градове и се нарежда на 12-о място на най-несигурните в Европа.

Виж още: Така ли ще изглеждат градовете ни скоро?

11. Лондон, Великобритания

След атентата в лондонското метро през 2005 г., други подобни нападения в британската столица не е имало. И въпреки това Лондон си остава опасен град, заемащ 72-ро място в света по безопасност измежду 230 града.

10. Букурещ, Румъния

Насилието и организираната престъпност в Румъния са сравнително ниски, но градът е на 79-о място в света заради корупция и дребна престъпност.

9. Загреб, Хърватия

И тук, както в повечето източноевропейски градове, корупцията е тази, заради която мястото е в по-предни редици.

Виж още: Кои са най-издръжливите градове

7.  Рига, Латвия

Според изследването, в града процъфтяват организирана престъпност и проституция.

7. Рим, Италия

С равни показатели, заедно с Рига на 7-о място попада и италианската столица. Вечният град е на 82-ро място по несигурност в света заради опасността от терористични нападения.

6. Мадрид, Испания

Испанската столица се нарежда на 84-о място в света по сигурност, най-вече заради честите протести на социално недоволство в резултат от мерките за строги икономии, които доведоха и до загуба на много работни места.

Виж още: Най-сигурният град в света е...

5. Будапеща, Унгария

Унгарската столица е на 93-о място в света по несигурност, като това се дължи предимно на социалното напрежение заради мигрантската вълна. Хаосът по границите, гарите и масовите протести по улиците бяха честа гледка.

4. София, България

Високото ниво на социални вълнения е причина българската столица да е на 118-о място в света по сигурност, което пък я прави 4-ят най-несигурен град в Европа.

3. Атина, Гърция

След строгите мерки и икономии, бедността и престъпността в Атина са се увеличили, и тя отива на 124-о място сред 230-те най-сигурни градове. Честите демонстрации, прояви на насилие и икономически и социални сътресения подкопават сигурността на града.

Виж още: София е най-лошият град за живеене в ЕС

2. Белград, Сърбия

Нивото на насилствени престъпления в сръбската столица е ниско, но градът потъва до 131-о място в света по сигурност. Причините - високо ниво на корупция, кражби и вандализъм.

1. Киев, Украйна

Градът е едва на 189-о място в света по сигурност, предимно заради опустошението му след събитията на ЕвроМайдана, отделянето на Крим и буквално повелата се гражданска война в страната. И въпреки че много дипломатически служби определят града като доста по-спокоен от анексирания от Русия Крим, Киев продължава да е сцена на кражби, вандализъм и протести с ескалиращо напрежение и насилие, водещи понякога до невинни жертви и дори загинали.

Източник: economic.bg