Токио. Японската столица оглави класацията на сп. "Икономист", следвана от още два азиатски града. А къде е най-опасно?

Големият град трудно се асоциира с чувството за пълна безопасност, но все пак има и такива примери. Мегаполисът Токио, който според данни на ООН е най-многолюдният град в света, оглави класацията Safe Cities Index, съставяна от сп. "Икономист".

Японската столица е на първо място по няколко показателя: дигитална сигурност, здравна безопасност, инфраструктура, лична сигурност.

Новината е добра за Токио, който се готви за домакинството на летните олимпийски игри през 2020 г. За сравнение - Рио де Жанейро, който догодина посреща следващата олимпиада, е едва 35-и.

В челната петица са още Сингапур (2), друг японски град - Осака (3), шведската столица Стокхолм (4) и холандската Амстердам (5).

Виж още: Най-добрите (и най-лошите) градове за туристите

Десетката допълват австралийският Сидни (6), швейцарският Цюрих, канадският Торонто (8), още един град в Австралия - Мелбърн (9).

Ню Йорк е под номер 10, като авторите на проучването отбелязват, че през 1990 г. там са били регистрирани рекордните 2245 убийства, средно по шест на ден. Оттогава насам населението е нараснало с 1 млн. души, но броят на убийствата е спаднал рекордно до 335 през 2013 г., което поставя града след Чикаго, който има тройно по-малко жители.

На опашката в подреждането на 50-те големи града е индонезийската столица Джакарта, където живеят над 10 млн. души.

Преди нея, но също на дъното, са Мексико сити, столицата на Саудитска Арабия Рияд, най-големият южноафрикански град Йоханесбург, виетнамският Хошимин и иранската столица Техеран.

Сигурността обаче не гарантира титлата "най-добър град за живеене" - местното население класира най-високо Торонто, следван от друг канадски град, Монреал. 

Токио се нарежда едва на 16-о място въпреки доверието, което всеки от жителите му има в своите 38 млн. съседи, заключава Си Ен Ен.

Единствено в Цюрих и Мексико сити оценката на експертите съвпада с чувството за сигурност на самите живеещи там. Най-голямо е разминаването в Чикаго, където хората се притесняват излишно за своята безопасност, и в Рияд, който е на другия полюс.

София не е сред 13-те европейски града в класацията.

Виж още: Пловдив сред топ 10 градовете в света за 2015 г.