Според "Ройтерс" изказването на новоизбраният американски президент може да се разглежда като заявка за изпълнение на скъпите планове за обновяване на въоръжението на американската армия

САЩ трябва да разширят своя ядрен потенциал, докато "светът дойде на себе си" по въпроса с ядрените оръжия. Това написа в "Туитър" новоизбраният американски президент Доналд Тръмп.

През следващото десетилетие изтича срокът на експлоатация на част от ядрения арсенал на страната - балистични ракети, подводници и друг ядрен арсенал. Вероятно съобщението на Тръмп може да бъде разгледано като заявка за изпълнение на скъпите планове за обновяване на въоръжението на американската армия, посочва "Ройтерс".

Представители от неговия преходен екип не са коментирали думите му, потърсени от международната новинарска агенция.

Още по време на предизборната си кампания Доналд Тръмп заяви, че част от ядрения арсенал на САЩ може би е недееспособен още в този момент. Той заяви готовност да направи мащабна инвестиция за модернизацията на армията.

Според изчисления на експерти цената на тази операция ще достигне 1 трилион долара за срок от 30 години.

Доналд Тръмп се намира във Флорида за Коледните празници и не дава повече повече подробности във връзка с публикацията в микроблогинга си. Неговият екип също не коментира изявлението.

В сряда милиардерът се срещна с висши чиновници в Пентагона, както и с представители на Lockheed Martin и Boeing - двете най-големи компании в отбранителната индустрия на САЩ, напомня Ройтерс.

Източник: Ройтерс