Според зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов БСП би използвала подобни техники за подмяна на настроенията след избирателите

ГЕРБ се впускат в борба с троловете и фалшивите новини за следващата предизборна кампания. Това става ясно от интервю за "Дневник" на зам.-председателя на партията и дългогодишен шеф на предизборния ѝ щаб Цветан Цветанов

Той изтъква, че в предизборната кампания на ГЕРБ наблегне изключително много на социалните мрежи като средство за достигане на гласоподавателите.

"От анализа, който е направен след загубата на Цецка Цачева на президентските избори, се вижда, че в сайтове и "Фейсбук" групи, част от които с проруски интереси или подкрепящи БСП, по едно и също време, много синхронизирано е излизала невярна информация, дискредитираща ГЕРБ", обяснява Цветанов. 

По негови думи анализът на изборните резултати показал, че разпространението в социалните мрежи е дало възможност да се стигне до максимален брой потребители, за да може да се направят успешни тези внушения. В атаката срещу партията били използвани и "тролове" - платени анонимни коментатори, които целят да предизвикат определени реакции или да насадят дадено мнение. 

Виж още: Как ЕС "забрани православието"

Според зам.-председателя на ГЕРБ БСП ще градят кампанията си за предстоящите избори върху невярна информация, като изводите му били от последните "трибунки" (изявления в кулоарите на парламента) на партията на Корнелия Нинова, като за пример даде изборите през 2013 г., когато самият той бил основната жертва.

"Знаете, че фалшивите новини са най-атрактивното нещо, което би могло да ти доведе добър резултат без никакви усилия", коментира Цветанов. Той смята, че от "столетницата" ще използват "добрите практики" на популистките течения в Европа и по света.

Виж още: ШОК И УЖАС!!!, или Защо да внимаваме какво четем

В отговор на въпрос Цветанов каза, че не може да потвърди за руска намеса в опитите за влияние по мрежата, каквато например се разследва в САЩ за победата на Тръмп. Той отказа повече подробности за начина, по който ГЕРБ ще се бори с фалшивите новини, но добави, че стратегията им ще бъде достатъчно добра.

Цветанов не и е съгласен с твърденията, че номинацията на Цецка Цачева е показала, че резервната скамейка на ГЕРБ не е нито толкова дълга, а партията е лидерска. 

Виж още: Когато Истината умря​

"Местните избори бяха много ясен показател. От 265 общини имаме 130 кметове на ГЕРБ с население 5,5 млн. Те бяха избрани на база техните качества. От тази гледна точка това е несериозно", каза заместник-председателят на ГЕРБ.

Според него една от причините, довели до загубата на Цачева, са, че много от българите не могли да възприемат, че жена може да бъде главнокомандващ на българската армия. "Другото е, че съвсем закономерно очакване, когато партия издига кандидат, това да бъде нейният лидер. Имаше едно сериозно очакване в нашите структури, че избраният кандидат на ГЕРБ ще бъде премиерът Борисов", каза Цветанов.

Виж още: Проучване: В интернет се държи все по-малко на достоверността​

Източник: "Дневник"