Причина за това са проблемите с личната сигурност на играчите

Pokemon GO безспорно беше една от водещите теми на миналата година. Приложението донесе на "Нинтендо" милиони долари, а феновете бяха толкова много, че играта стана световна сензация. И въпреки че сега голямата тръпка вече е отминала, все още много хора продължават да ловят покемони със смартфоните си. 

Но не и в Китай. Там държавният цензор отказва да издаде лиценз за играта и за някои други подобни приложения, докато не бъдат отстранени потенциални проблеми със сигурността. Според китайските власти играта подставя под заплаха транспортната и личната сигурност на потребителите.

Проблемите идват най-вече от опасните ситуации, в които изпадат някои от играчите в опита си да уловят редки покемони. Редица инциденти, някои от които с фатален завършек, бяха регистрирани по време на пика, който играта отчете веднага след пускането си. 

Виж още: Опасностите, които Pokemon GO крие

И докато инцидентите са солиден повод за притеснения, не са малко и тези, които виждат потенциален проблем в сигурността на личните данни, с които приложението разполага. То работи пряко с локацията на телефона ни. Все още няма яснота относно това как компанията процедира с всичките натрупани данни за активността на потребителите. 

Друг проблем пред играта и получаването на лиценз в Китай е фактът, че тя използва картите на "Гугъл мапс", които са блокирани в страната. 

Източник: Ройтерс