Шефът на КЕВР отрече да му е оказван натиск за новите цени на тока

Електроенергията ще има все пак нови цени от 31 юли. Това стана ясно от изказване на председателя на КЕВР Иван Иванов след заседание на регулаторния орган.

При обявяването на новите цени от ще бъде пояснено и какви ще бъдат ефектите от решението на КЕВР. 

Няма оказан натиск за новите цени

По повод среща с министъра на енергетиката Теменужка Петкова тази сутрин, Иванов заяви, че не му е оказван натиск за предстоящия нов ценови модел, чието отлагане беше предизвикано заради критиките на бизнеса срещу стария. Той допълни, че спазва законите, а те не дават възможност за отлагане на новия регулаторен период с още един месец.

"Няма законова възможност решението за цените на електроенергия да бъде отложено отново. Причината за това е допълнението в Закона за енергетиката, което беше публикувано в брой 48 на Държавен вестник тази година. В него беше записано, че в ценовия регулаторен период, който приключва на 30-ти юни за цените на електрическата енергия, може да се удължи със срок до 1 месец от датата на изтичане на периода. На 31 юли ще оповестим ценово решение, което ще влезе в сила от 1 август", заяви Иванов, цитиран от "Фокус".

Утрешните протести на работодателите и синдикатите срещу предстоящото решение на КЕВР Иванов коментира с думите: "В България съгласно Конституцията всеки има право да протестира, така че няма какво да коментирам, това е конституционно право".

Фонд "Сигурност на електроенергийната система

Преди около месец Народното събрание създаде фонд "Сигурност на електроенергийната система” с гласуваните промени в Закона за енергетиката. Идеята е Фондът да управлява отпуснатите средства за компенсиране на разходите, извършени от обществения доставчик. Компенсирането ще се извършва всеки месец. 

Виж още: АЕЦ "Козлодуй" губи от неяснотата около цените на тока

Производителите на електрическа енергия ще правят вноски във фонда в размер на 5% от месечните си приходи от продадена електрическа енергия без ДДС.

"Корекциите, които ще бъдат направени, ще бъдат в посока на намаляване по отношение на проекта на решение, който бяхме изготвили и който трябваше да влезе в сила от 1 юли. В никакъв случай няма да се стигне до обратната тенденция на повишаване на цените", заяви след гласуването Иванов.

Източник: "Дарик", "Фокус"