За първи път у нас мобилен оператор ще ползва мрежата на друга телеком компания

Първото споразумение за споделяне на мрежи на българския телеком пазар е факт, след като "Мтел" и "Макс" сключиха договор за национален роуминг. Главните изпълнителни директори на двете компании Танасис Кацирубас и Нейчо Величков подписаха споразумението днес. 

През май 2014 г. "Макс" беше първата фирма, която предложи в търговската мрежа у нас 4G LTE технологията и започна преговори за национален роуминг.

"Мтел" е телекомът, който отговори на искането на "Mакс" и ще предостави национален роуминг. Смятаме, че това допълнително ще увеличи конкуренцията сред телекомите у нас", коментира главният изпълнителен директор на "Мтел" Танасис Кацирубас.

В момента 4G мрежата на "Макс" покрива почти 40% от населението на страната. При националния роуминг оператор с ограничено собствено покритие ("Макс") използва мрежата на вече утвърден телеком ("Мтел") срещу заплащане на едро и предлага услуга от свое име по цени на дребно, които определя сам. В конкретния случай, клиентите на "Макс" ще ползват неговата мрежа в големите градове, но след като излязат от зоната му на покритие, услугата им ще се прехвърля към мрежата на "Мтел". 

Според главния изпълнителен директор на "Макс" Нейчо Величков "договорът е много важна стъпка за целия телеком пазар, тъй като две от най-иновативните компании в тази сфера обединяват сили в интерес на българските потребители, за да предоставят услуги от следващо поколение".

Националният роуминг е стъпка в полза на един по-конкурентен пазар, тъй като поощрява навлизането на нови мобилни оператори и им дава възможност да предложат повече услуги на клиентите си. Споделянето на инфраструктура е ново за България, макар че вече се наблюдава като тенденция в развитието на мобилните пазари в световен и европейски мащаб. 

"Телеком Аустрия груп", от която "Мтел" е част, също има значителен опит като ползващ или предоставящ национален роуминг оператор в различните държави, където работи, например Австрия, Словения, Хърватия, Сърбия и Македония.

Източник: Мтел