Гръцката криза също влияе на продажбите

АЕЦ "Козлодуй" е загубила част от дългосрочните си договорености за продажбата на електроенергия, като причина за това е неяснотата около цената на тока. Това заяви директорът на централата Димитър Ангелов в интервю за БНР.

По негови думи Националната електрическа компания (НЕК) е започнала да бави изплащането на дълговете си към атомната централа, като плащанията не са размера, посочен в погасителния план между двете дружества.

От 1 юли трябваше да влезе в сила промяна в цената на електроенергията, като предвижданото поскъпване на тока за гражданите бе средно с около 2% и за бизнеса - с между 4 и 20%.

След протести на бизнеса Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) отложи с един месец промяната в цените. Целта е в този период да се намерят резерви, които да позволят запазването им на същото ниво.

"Ние загубихме дългосрочни реализации. Никой не иска да търгува за по-дълги периоди. Всеки гледаше да участва само за ден напред или в 2-3 напред, тъй като няма представа какво ще стане, какви ще бъдат условията в по-дълъг период", каза Димитър Ангелов.

По негови думи гръцката криза също е оказала влияние на продажбите на електроенергия и това е създало проблеми на НЕК, която в последния месец се разплаща по-зле с АЕЦ "Козлодуй".

Източник: БНР