Как политологът Огнян Минчев коментира визитата на турския президент в Русия след затоплянето на отношенията между двете държави

Турският президент Реджеп Таийп Ердоган е на официално посещение в Русия - за първи път, откакто в началото на лятото започна разведряване в отношенията между Анкара и Москва, влошени след свалянето на руския изтребител миналата есен. Това е и първата му външнополитическа визита след неуспешния опит за преврат на 15 юли.

Той се срещна с руския си колега Владимир Путин в Санкт Петербург, за да разговарят по широк набор от въпроси, като акцентът беше поставен върху възстановяването на търговско-икономическите връзки и сътрудничеството в борбата с тероризма.

На пресконференцията след основната част от разговорите Ердоган, изрази надежди за възстановяване на чартърните полети, отмяна на ограничителните мерки срещу селскостопанските стоки от Турция и достъп на турските строителни фирми до поръчки в Русия.

Виж още: Путин вдигна санкциите над Турция

"Турски поток" също ще бъде осъществен, като ще предприемем нужните стъпки за обезпечаване на руските доставки за Европа по този газопровод, съобщи турският президент.

Владимир Путин, от своя страна, изтъкна, че само за първите пет месеца на годината обемът на стокооборота между двете страни е спаднал с 43% и че приоритетно внимание ще се отдели на ръста на инвестициите, стоковите потоци и реализацията на перспективни проекти, особено в сферата на енергетиката.

"Ние с вас много добре знаем, че нивото и характерът на отношенията между нашите две страни достигнаха в предходните години безпрецедентно високо равнище и качество. Те обаче се сринаха много ниско, деградираха след трагедията, в резултат на която през ноември загинаха наши военнослужещи.

Виж още: Турция се извини на Кремъл за сваления руски изтребител

Днешната ви визита, независимо от усложнената вътрешнополитическа ситуация в Турция, говори за това, че всички желаем възобновяване на нашия диалог, възстановяване на отношенията в името на интересите на двата народа", заяви Путин във встъпителните си думи преди разговорите на четири очи.

Гостът, на свой ред, благодари на домакина си, че е намерил време да го приеме "в този деликатен период", и изрази вярата си сътрудничеството им да допринесе за разрешаването на много проблеми в района.

Нашият народ застава твърдо против всякакви опити за преврат, а желанието му за демокрация беше ясно и категорично проявено на митинга в неделя, напомни Ердоган.

Виж още: Три дни след падането на санкциите Турция отново е любима дестинация на руснаците

"Това, което се случва, е доста логично. Защото Русия постигна много благоприятен стратегически резултат в Сирия преди всичко благодарение на факта, че американската администрация на президента Обама беше достатъчно инертна и неактивна в сирийския конфликт и изобщо в региона, който обхваща конфликтите в Близкия изток", коментира в аванс политологът Огнян Минчев пред БНР.

Според него това е дало на Путин възможност да установи в Сирия степен на изключително висок контрол - и президентът Ердоган така или иначе се съобразява с тази нова роля на Русия.

По думите му през последните няколко години Ердоган е водел политика, която вместо да постави Турция в ролята, предписана от неговия бивш външен министър и премиер Ахмет Давутоглу - "нулеви проблеми със съседите", - на практика е изправила страната му пред множество проблеми с всички нейни съседи. 

Виж още: Ердоган: Свалянето на Су-24 е изкуствено поставен капан и за двете страни

Ердоган е обиден на САЩ, че те са дали убежище на неговия основен враг Гюлен, каза още Огнян Минчев. Според него президентът на Турция е твърде емоционален човек и сближаването му с Русия по всяка вероятност носи и подобен компонент. 

Според политолога основен проблем на Ердоган и политиката на Турция през последните години като цяло е радикалното противопоставяне на режима на Башар Асад в Дамаск и следващите процеси, които водят до изолацията на Турция:

"Днес на практика Ердоган може да излезе от тази изолация само и ако по някакъв начин се договори с Русия за поделяне на интересите в Сирия."