Двете страни не са договорили още новите отстъпки за газа

Турция спира преговорите с Русия относно изпълнението на проекта "Турски поток" заради липсата на напредък, съобщава турската телевизия "Хабер Тюрк".

Една от основните причини за замразяването на проекта е цената на газа, която от Кремъл предлагат на Анкара. Турция иска споразумение за нова отстъпка, а от руска страна такова не идва. Страните подготвяха споразумение за намаляване на цената на газа от 1 януари 2016 г. до 10,25%, но това не е било подписано. По редица други въпроси по проекта също все още не е постигнат консенсус. 

Според телевизионния канал в момента преговорите за "Турски поток" са "временно спрени" и няма яснота кога ще бъдат подновени отново.

Виж още: Турция постави Русия в шах с цената на газа

В същото време, както съобщи по-рано ТАСС, руски пазарни експерти смятат, че до формирането на новото правителство в Турция едва ли може да се очаква подписването на каквито и да било документи. По-рано източник в Министерството на енергетиката каза, че на ниво държавни глави било договорено поетапно изпълнение на проекта.

Стартът на проекта бе обявен след среща на президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин в края на м.г. в Анкара. Паралелно с това Путин обяви и края на "Южен поток", като изтъкна за причина стопирането на проекта от страна на България.

Източник: Economic.bg, ТАСС, "Хабер Тюрк"