Apple представи цилиндричен Mac Pro, нови операционни системи и iTunes Radio

Американският технологичен гигант Apple днес представи цилиндричен персонален компютър Mac Pro и нова операционна система Mavericks OS X, отразявайки прехода от десетилетната традиция на наименования, свързани с котките, към забележителности в щата Калифорния, съобщи Chicago Tribune.

Компанията показа и новия си лаптоп Mac Book Airs, новата мобилна операционна система iOS 7 и новата музикална услуга iTunes Radio на конференция на разработчици в Сан Франциско, на която присъстваха над 6000 души.

Главният изпълнителен директор Тим Кук определи iOS 7 като "най-голямата промяна за iOS от представянето на iPhone", пише investor.bg.

От Apple изтъкнаха, че новият Mac Pro с впечатляващ дизайн (блестящ черен цилиндър) ще бъде произвеждан в САЩ.

Новият Mac Pro

Новата iOS предлага подобрения в екрана и системата за фотографски файлове, както и нов образ и звук за Siri, който вече ще бъде наличен и с мъжки глас. Тя ще осъвременява автоматично всички приложения на телефона.

Мениджър в компанията разкри, че новата операционна система и подобренията за браузъра Safari са насочени към удължаване на живота на батерията. Тя ще бъде достъпна през есента.

Една от основните черти на Mavericks е табът Finder, който помага на потребителите да отварят множество системни прозорци в табове точно като в интернет браузър. Новата система помага и на потребителите да използват тагове на файлове, за да улесняват търсенето.

От Apple заявиха, че приложенията iBooks и Apple Maps ще се появят на компютрите Mac, както и Aap Nap, което пести енергията на батерията, когато приложенията не се използват.

iTunes Radio, коeто ще се конкурира с Pandora Media Inc, позволява на потребителите да задават музикалния жанр и личните си предпочитания. Тя е безплатна и с реклами на устройства на Apple, включително на Apple TV. За абонатите на Match в iTunes тя е дори без реклами.

За да гарантират появата с богато съдържание, от Apple се втурнаха да подписват сделки с музикалния бранш. До миналата седмица компанията вече имаше сключени споразумения с Warner Music Group и Universal Music Group, но продължаваше да преговаря за музикални права със Sony Music Entertainment, както и с издателското ѝ подразделение Sony/ATV.

Очаква се по време на конференцията на разработчиците да бъдат показани последните подобрения по мобилния операционен софтуер в iOS. Прогнозите са за преработка на визията на операционната система в посока на т. нар. "плосък дизайн", който набляга на опростяването и избягва по-голям реализъм на изображението.

В миналото събитието бе използвано и за представяне на последните модели Macintosh, припомнят от американското издание.