Всеки пишещ човек има свой стил и подход към текста, но някои общи характеристики отделят истински добрите автори

С развитието на онлайн комуникациите бизнесът започна да се променя. Все по-голямо значение има създаването на собствено съдържание, като начин за реклама. Един от начините за това си остава текстът. 

Читателите обаче са затрупани от информация и различни текстове, което ги кара да избират най-интересните, най-допадащите им и най-добре насочените. И ако преди можехме да говорим за добри автори, сега говорим вече за автори, попаднали на подходяща аудитория. 

И все пак има неща, които действително правят един автор, бил той журналист, писател, блогър или копирайтър, добър. Под различните стилове, подходи и труд, има общи черти, които отличават добрите автори, посочва Inc.com. 

Ето кои са тези способности: 

Око за детайла

Страхотните писатели са наблюдатели, те винаги записват бележки, дори и да са ги отбелязали вече наум. Запомнят деликатните, плавни, но изменящи процеси и промени край себе си. Това тяхно внимание към детайла не само ги прави фантастични редактори, които засичат и най-малката граматична грешка, но добавя специален досег на аудиторията до тяхното писане. Те не изпускат да включат в описанието си на ситуации и събития нито една важна и описателна според тях дребна подробност. 

Виж още: 20 лесни съвета, с които да подобрим писането си​

Дисциплина 

Авторите, които се развиват и имат успех, добре познават разочарованието, пренаписването на едни и същи текстове, редакцията и подобренията. Те познават "болката" да режеш от нещо, в което си вложил сили, за да го напишеш, да изхвърляш труд. Добрите творци са отворени постоянно да преосмислят и преоценяват труда си, което е вид постоянен отказ от собственото его. Фокусът на занаята им е в постоянната работа - да се подобряват и да въвеждат интензивна самодисциплина. 

Яснота 

Ефективният писател успява да изрази сложни мисли и идеи в най-прост и ясен език, който лесно и бързо се разбира от другите. Това ценно качество му помага да превежда сложността на света на останалите, за да могат те да я проумяват и да получават прозрения. Той раздробява сложното на дребни парчета, които са по-прости. 

Виж още: 10 съвета за писането от Стивън Кинг​

Богат речник 

Никой не иска да чете едни и същи 2000 думи отново и отново, а в съвременните интернет общества всъщност това се случва все по-често. Богатството на езика и хубавата стилистика в модерната епоха са актив. Внедряването на интересни и необичайни думи в текстовете е умение, което помага да задържим интереса на читателя и дава възможност да се свържем с него по-ефективно, подбирайки перфектната дума за ситуацията. 

Отворени са към промените 

Да са отворени към външните промени и предложения е ключ за успеха на изключителните автори - това е способност, която им дава възможност да се подобряват в писането, дори това да им налага да се отказват от свои вкоренени разбирания и представи за света. Широко скроените хора, които не се съпротивляват на промените, са по-идейни творци по-принцип. Да се поставяш на мястото на другите ти дава възможност да разглеждаш труда си от чуждата гледна точка. 

Виж още: Грозният почерк - знак за гениалност?

Обожават да четат

Постоянните читатели често се превръщат в чудесни писатели, защото те потъват от край време в думите и това им помага да разбират механизма на доброто писане (синтаксис, тон на говорене, рамкиране на историята и др.). Колкото повече чете един човек, толкова повече разбира и научава различните инструменти за писане и стилистичните гледни точки, които съществуват. 

Винаги търсят развитието

Стремят се непрестанно към изброените по-горе качества. Знаят какви големи лични ползи биха могли да им дадат. 

Източник: Inc.com