Проучване в САЩ сочи на работодателите за какво мечтаят подчинените им през най-горещия сезон - и какво реално получават (инфографика)

Гъвкаво работно време и възможност да си тръгват по-рано в петък - това биха искали най-много служителите през летния сезон. Според проучване на OfficeTeam в САЩ за това си мечтаят съответно 39 и 30% от наемните работници. Същевременно обаче все по-малко от началниците им са склонни да отпускат някакви екстри.

62% от мениджърите по човешки ресурси съобщават, че техните фирми осигуряват по-гъвкаво работно време през лятото, но това е спад спрямо 2012 г., когато подобна привилегия са предлагали 75%, или 3/4.

Всеки трети, или 29% от работодателите позволяват разчупване на дрескода в летните месеци, но това е близо два пъти под 57-те процента преди пет години.

Едва 20% пък са склонни да намалят работното време в петъците - също спад наполовина спрямо 2012 г., когато процентът е бил 43.

Най-малък е делът на работодателите, които през лятото организират развлечения като фирмен пикник или офис парти - 17% (при 28% в сравнение с пет години по-рано).

Същевременно над 1/3 от мениджърите по човешки ресурси (34%) смятат, че служителите са по-малко продуктивни през летните месеци - но също толкова са на мнение, че промяна в производителността няма.

Според тях най-големите проблеми, които работната ръка създава в този период, са непланирането на отпуските (32%), неочакваните отсъствия (22%), прекалено разкрепостеното облекло (19%), закъсненията или тръгването по-рано от работа (15%), липсата на концентрация (12%).

"Нормално е служителите да се разсейват, когато времето навън е хубаво, и мислите им да са насочени извън офиса. От компаниите зависи да запазят мотивацията им, тяхната лоялност и производителност, като се съобразят със сезона, позволят им да си тръгват по-рано или да се обличат по-леко, когато навън е горещо", коментират от OfficeTeam.

Те формулират и пет съвета как мениджърите да помогнат на своите служители да преживеят по-леко лятото на работното място:

- Дайте им повече контрол върху това как да организират времето си, като им предложите по-гъвкав работен график и от време на време позволите да си тръгват по-рано в петък. Нека само политиката ви в това отношение да е ясно формулирана, за да може работата да върви.

- Напомняйте им да ползват почивките си и им дайте личен пример. Наемете кадри, които да ги заместват през отпуските, вместо да товарите двойно колегите им.

- Изнесете работата на открито - делови срещи на открито или по време на разходка са чудесен начин да поемете глътка свеж въздух, докато постигате своите бизнес цели.

- Забавлявайте се. Планирайте сладоледена пауза, пикник или друго колективно мероприятие на открито. Те ще оценят възможността да си отдъхнат и да се сближат с колегите си в извънработна обстановка.

- Бъдете по-либерални към начина на обличане. Нека служителите, чиято работа не е свързана с пряко общуване с клиенти, да имат възможност да се обличат по-разчупено, стига това да не ги разсейва от трудовия процес. Може дори да въведете и тематични петъци, когато дрескодът да позволява хавайски ризи или спортно облекло.

Източник: OfficeTeam