Дъщерята на Фил Колинс оглави тазгодишната класация на знаменитостите, които е най-рисковано да търсите онлайн. Вижте и препоръките на "Макафи" как да се предпазим

Ежегодният Топ 10 се съставя от компанията за антивирусен софтуер "Макафи", които са установили, че при търсенето на информация за Лили Колинс има най-голяма вероятност да попаднете на злонамерен сайт.

Младата актриса, която игра Снежанка в "Огледалце, огледалце", наскоро се сне в първия филм по поредицата "Реликвите на смъртните" - излезлия неотдавна "Град от кости".

На второ място е класирана певицата Аврил Лавин, а носителката на "Оскар" Сандра Бълок, която възроди интереса към себе си това лято с комедията "Нежна полиция" и фантастиката "Гравитация", е трета.

Сандра Бълок преди прожекцията на "Гравитация", която откри 70-ия кинофестивал във Венеция в края на август (снимка: ASAC)

Зоуи Салдана е поставена под номер 5, следвана от Кейти Пери и Бритни Спиърс. Супермоделът Адриана Лима е предпоследна, а под номер 10 е класирана също актриса - Ема Робъртс.

Титлата миналата година отиде при друга кинозвезда на име Ема - Ема Уотсън, която този път е отпаднала от списъка заедно с Джесика Бийл и Меган Фокс.

Изводът сега е, че жените онлайн са по-опасни от мъжете, тъй като единственият представител на силния пол в десетката е Джо Хам от сериала "Момчетата от Мадисън авеню", класиран осми.

Джон Хам в сериала "Момчетата от Мадисън авеню" (Mad Men)

Киберпрестъпниците обикновено се възползват от интереса на потребителите към наградни церемонии, нови филми, тв предавания и сериали, сочат още изводите на противовирусната лаборатория. Така хората били подмамвани към сайтове със злонамерен софтуер, с който се крадат пароли и лична информация.

Специално тази година най-голям риск носи комбинацията от име на известна личност и free app download (сваляне на безплатни приложения) или "голи снимки" (nude pictures), показва проучването, озаглавено McAfee Most Dangerous Celebrities. При търсене на "Лили Колинс" бил установен 14,5% риск да се попадне на злонамерен сайт.

Ето и съветите на "Макафи" как да се предпазим от опасните звезди:

- Бъдете предпазливи, ако ви карат да сваляте нещо, преди да получите достъп до съдържанието. Ориентирайте се към стрийминг или даунлоуд от официални сайтове.

- Free downloads е словосъчетанието за търсене, което е най-застрашено от вируси. Всеки, който търси видео или други файлове за сваляне, трябва да внимава да не зарази компютъра си със злонамерен софтуер.

- Защитете телефона и другите си мобилни устройства с парола. Ако телефонът ви бъде откраднат или изгубен, всеки, който го намери, може да направи достъпна вашата информация онлайн.

- Утвърдените новинарски сайтове не подмамват читателя с ексклузивни материали, просто защото такива обикновено няма. Но дори сайтовете, на които имате доверие, може да станат жертва на хакери. Затова използвайте търсачка, която да ви предупреждава при наличие на риск.

- Не сваляйте видео от подозрителни сайтове. Повечето клипове от новинарската хроника се намират на официалните сайтове и няма нужда да ги сваляте, за да ги изгледате. Ако някой сайт ви предлага за сваляне ексклузивно видео, не го правете!

- Не давайте личната си информация - кредитни карти, имейл, домашен адрес, парола за "Фейсбук" или други подобни данни - срещу достъп до ексклузивни материали. Подобни изисквания са обичайна тактика за фишинг и могат да доведат до кражба на самоличността ви.

- Ако решите да претърсите новинарския поток за важно събитие или известна личност, уверете се, че разполагате с адекватен антивирусен софтуер.