Екип на проекта Unifold създаде обувки, направени от парче рециклиран материал, които се сгъват по предварително зададен модел. Иновацията цели да подпомогне бедните страни по света, където жителите нямат нито един чифт обувки и са принудени да ходят боси

Използваният материал е етилен винил ацетат - вещество, което прилича на порест каучук. Благодарение на него се намаляват до минимум сложните процедури по производството на обувки като формоване, щамповане, шиене и лепене. Простия дизайн на Unifold ги прави лесни за производство и намалява разходите за производство.

Интересен факт е, че технологията може да се приложи и при нашумелия напоследък 3D печат - моделите на евтините обувки ще могат да се свалят от Мрежата и отпечатвани на захранен с порест каучук 3D принтер. След това ще ви остава единствено да прегънете листа на указаните места.

Проектът все е още в предварителна фаза, като авторът му Хорейшо Юксин се надява скоро да пуснат обувките на пазара в два варианта - джапанка в азиатски стил и сандал.

Източник: standartnews.com