Хроничното недоспиване може да бъде избегнато с по-гъвкаво работно време

Едно от най-върховните удоволствия за работещия от офис човек, който трябва да става рано за работа, е да се излежава. Изглежда обаче, че нещата не опират само самото щастие, което безметежното въргаляне в леглото до късно причинява.

Според учени от Пенсилвания излежаването е полезно и дори може да лекува. Те са доказали, че ако имаме повече време за сън и започваме работа малко по-късно, това ще подобри здравословното ни състояние, пише в. "Новинар".

Ставаш по-късно - чувстваш се по-добре

Виж още: Колко часа сън ни трябва на нощ

Учените са провели експеримент връху група работници и техния сън. Резултатите са показали, че работниците са спали средно само шест часа при начало на работния ден в 6:00 ч., но цели седем часа и половина, когато започвали работа между 9:00 ч. и 10:00 ч.

Според проучването хората стават рано основно заради служебни задължения, затова хроничното недоспиване може да бъде избегнато с по-гъвкаво работно време.

Виж още: Какво прави мозъкът ни, когато спим

Рано пиле уморено пее

В сравнение със спящите нормално дълго, недоспиващите си работят с 1,55 часа повече през седмицата и 1,86 часа повече през почивните дни и празниците. Оказало се още, че тези, които ставата по-рано, губят повече време в пътуване до офиса си.